Handla aldrig hungrig!

Du blir vad du äter. Eller? Jag skulle vilja påstå att det är så. Alla vet med sig att man bör äta bra mat. De allra flesta vet nog också, åtminstone i stort, vad som är bra mat. 

Ändå är det väldigt många som mår dåligt, känner sig trötta eller lider av någon trist åkomma. Kanske anar vi någonstans innerst inne att vår sinnesstämning kan kopplas samman med det vi stoppar i oss, men gör ingenting åt saken. Med lite insikt i vad som faktiskt händer i våra kroppar när vi äter dåligt (dålig mat, på tok för mycket eller alldeles för lite) är det mycket svårt att förstå hur vi kan utsätta oss själva för en sådan behandling.

Oavsett om du vill ner i vikt, upp i vikt, bygga muskler eller få bättre hälsa överlag så är kosten en avgörande faktor hur resultatet blir.

Vad händer i kroppen när vi börjar äta rätt? Det finns många bra effekter som jag kan räkna upp här, men jag kommer att ta upp de jag anser är det viktigaste.

Ät mera frukt och grönt. Frukt och grönt innehåller antioxidanter som motverkar åderförkalkning. De reducerar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till en stabilare blodsockernivå och därmed en mycket mer stabil energinivå både fysiskt och mentalt.

Och jag har goda nyheter för dig som gillar att äta. Många tror att det största problemet med våra matvanor är att vi äter för mycket. Du blir emellertid varken friskare eller smalare av att äta mindre mängder mat. Snarare tvärtom. Om du äter rätt sorts mat så ska du antagligen äta mer mat än du gör nu. Hälsosam, fettsnål mat med massor av fullkorn och grova grönsaker fyller nämligen mer på tallriken än onyttig, fet mat.

Var en måttlig gottegris! Man ska givetvis unna sig saker emellanåt men låt det inte gå över styr i perioder. Se till att den var-dagliga kosten innehåller det du behöver av fett, kolhydrater och proteiner. Då kan man lätt unna sig det man vill nån gång på helgen eller när det passar.

Ät oftare. Många äter i regel alldeles för lite och för sällan. Det resulterar i att du även här inte får de resultaten eller orken som du vill ha.

Psykisk ohälsa… Ja forskningen påvisar att mat och motion kan hjälpa månniskor att må bättre, bli piggare och orka mera. En bra liknelse som jag brukar säga till mina klienter är att om du köper en bil som du ska tanka med blyfri 95 bensin, tankar du den då med diesel så mår den ju inte så bra och måste in på verkstaden. Det samma är det ju med oss människor. Varför ska vi tanka vår kropp med fel bränsle?

Jag gjorde själv en kostförändring för cirka en månad sedan. Jag började känna mig trött och sliten, och tyckte inte att min träning gick framåt. Så jag började skriva ner allt jag åt och drack under en vecka. Fick då svart på
vitt (om man är ärlig mot sig själv och skriver upp allt) att jag äter för lite, dricker för lite vatten och äter mer sötsaker än vad jag trodde. Sagt och gjort så gjorde jag ett kostschema åt mig själv som jag nu följt fem-sex dagar i veckan. Jag har inte förbjudit något, bara dragit ner på sötsakerna och ätit mer bra mat. Detta har resulterat i ungefär fyra kilo minus på vågen, jag är piggare, sover bättre, har blivit starkare och orkar mer på träning. Jag gjorde alltså inga stora förändringar. Jag började med att vara ärlig mot mig själv och såg ett mönster som jag bröt.

Så med det sagt … tänk först, ät sen och planera. Gör matlådor, ha bra råvaror hemma och bra mellisalternativ. Då behöver du inte släcka småbränder och ta de onyttiga alternativen. 

Kör hårt och handla aldrig hungrig!

PT-Marie Skanslie

 

FOTO: Christine Holm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.