Hanna tävlade på Elmia

Text: ANNIKA  Foto: MARLENE JARL, FREDRIK STENWRETH

Oavsett viken idrott man håller på med så drömmer väl de flesta om att få delta vid någon riktigt stor tävling. En som lyckats kvala in sig till en av årets stora  hopptävlingar inom ridsporten är Hannah Stenwreth. 

Hannah är 15 år och har hållit på med hästar sen hon var fem år. Sin första egna ponny, Alta Justice, fick hon för ett och halvt år sedan. Hon och Atlas som han kallas, har tävlat både i dressyr och hoppning men satsar nu på hoppningen.   

   Under början av 2019 blev Hannah antagen till Wermland Showjumping Academy under Fredrik Hasselbergs ledning. Hannah och Atlas tävlar för Hammarö Ryttarförening.

Agria Pony Trophy är en av de i särklass mest populära ponny tävlingarna i Sverige. Och kom under 2019 med sitt nya upplägg att bli en helt ny typ av tävling för svenska ponnyryttare i kategorierna B, C och D.  Mellan 1 juni och 1 oktober kvalade ponnyryttare i hoppning och dressyr runt om i landet för att samla poäng inför den stora finalen i Jönköping som gick av stapeln 30-31 oktober.

I hoppningen kvalificerade sig de femton bästa ekipagen i Sverige i kategorierna B, C och D. Den stora finalen reds sedan på Jönköping Horse Show som anordnades 30 oktober – 3 nov-ember 2019.

– Att jag skulle lyckas bli en av de femton som fick chansen att rida på Jönköping Horse show kunde jag aldrig drömma om. Att vara där och uppleva en stor arena med allt vad det innebär var fantastiskt. Resultatmässigt blev just den tävlingen inte vår bästa men bara att ha kvalat sig dit är en seger i sig för oss, berättar Hannah.

Jönköping Horse Show har på kort tid blivit en central mötesplats för ridsporten där svenska och utländska ryttare tävlar i både hoppning och dressyr. Ut över ridsport arrangeras det även auktion, show och mässa med över 100 utställare. Tävlingarna arrangeras på Elmia och Lisen Bratt Fredricson, tidigare landslagsryttare i hoppning, är en av tre initiativtagare till tävlingen som öppnar dörrar för de yngsta inom svensk ridsport.

– Vi är mycket glada över att få återuppta Agria Ponny Trophy och arrangera finalen under Jönköping Horse Show. Det har länge varit en dröm att kunna erbjuda ponnyryttare på lägre nivå en möjlighet att rida på Jönköping Horse Show, säger Lisen.

Bild från en av kvaltävlingarna. Atlas och Hannah i full koncentration.
Atlas och Hanna stod som segrare.
Här rider Hannah sin ponny Atlas under ett motionspass på Elmia.
Dags för tävling. Ekipaget på väg till tävlingsbanan på Elmia. Mamma Sofia till vänster har tagit av täcket innan starten.


One thought on “Hanna tävlade på Elmia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.