Henrik kör Africarace – igen

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

 Vi har tidigare berättat om Henrik Rahm som deltagit i ökenrallyt Africarace flera gånger. Det senaste gick av stapeln nyårsdagen och avslutades 13 januari i år. Nu laddar Henrik för nästa lopp.

Africarace är en kopia av ursprungliga Dakarrallyt och körs nästa år mellan Monaco och Dakar i Senegal. Rallyt startar 5 januari 2020 och omfattar hela 700 mil. Henrik jämför det med ett Vasalopp varje dag i tolv dagar. Det blir fjärde gången för Henrik som självklart satsar för vinst i sin klass. 

– Jag har blivit tvåa en gång och trea två gånger, så nu tycker jag det är dags för en guldmedalj. Men jag är mycket ödmjuk, det är många duktiga som deltar, skrattar Henrik.

En ny cykel, en KTM 500 är inhandlad och förberedelserna är många. Det är svårt att träna med motorcykel här på våra breddgrader, så under vintern är det andra träningsformer som står på schemat.

– Skidåkning, löpning och mountainbike är det jag tränar under året utöver att köra motorcykel. Jag försöker genomföra några andra rallyn under året, till exempel i Grekland och Albanien. Nu i november åker jag till Marocko och kör i tio dagar, det är jättebra träning, berättar Henrik.

Henrik har flera motorcyklar i sitt garage. Den han pratar varmast om är en KTM 660 Rally som ägdes av Lukas Lundin som körde Dakarrallyt med den innan den blev stående i Sverige. Henrik köpte den 2007 och körde Dakarrallyt med den i sydamerika 2009. 

– Den är väldigt ovanlig, en fabrikshoj framtagen just för ökenrallyn. Och visst är det roligt att en otroligt duktig känd svensk har ägt den tidigare, berättar Henrik. 

Redan 2005 körde Henrik sitt första ökenrally, som blev en VM-deltävling i Marocko. 50 startande, och många kända förare med fabriksteam deltog. Han kom på plats 20 och fick mersmak.

– Jag har nog deltagit i 20 rallyn totalt, och älskar utmaningen, berättar Henrik.

   Även Henrik blir äldre, och han uppfattar en skillnad. 

– Det som är positivt med att bli äldre är att man får seghet, rutin och uthållighet i kroppen. Pannbenet växer på något vis, skrattar Henrik.

Henrik har aldrig brutit ett rally, så med 100 % målgång, en någorlunda hel kropp och ett jävlaranamma har spelat in att Henrik fortsatt med sin ganska extrema hobby. 

   Om du vill följa Africarace under januari kan göra det på 

www.africarace.com och söka på Henrik Rahm – Africarace 2020 – Monaco till Dakar på Facebook. 

Henric med en av sina motorcyklar.
Ännu en av Henrics motorcyklar.
Tänk att ta sig genom öknen på en sådan här.
Henric och en av sina motorcyklar.
Jackan han tävlat i.
Så här ser prispokalerna ut.
Fler tidningar än HammaröNytt har skrivit om Henric.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.