Höghuslägenheter kan bli bostadsrätter

De boende i höghusen på Tallvägen 4 och 6 har ansökt om att köpa loss husen från Hammaröbostäder.

Ägaren Hammarö kommun har gett sitt medgivande till försäljningen, med förbehållet att samtliga boende ska kunna bo kvar.

Totalt finns 58 lägenheter i de två husen. De boende är medlemmar i en kooperativ hyresrättsförening (som faktaruta) som hyr fastigheten av Hammaröbostäder.

– Vi vill gärna ha kvar husen, men samtidigt kan vi ha stor nytta av pengarna vi får in vid en försäljning, menar Maria Petterson, tillförordnad vd vid Hammaröbostäder.

Då båda husen har värderats till 98 miljoner kronor. Enligt ett förslag från revisionsfirman PwC kan försäljningen ske genom att Hammaröbostäder säljer fastigheten till ett nytt dotterbolag, som sedan säljs vidare till den nybildade bostadsrättsföreningen.

– På så sätt behöver vi inte betala samma vinstskatt, det är en ganska vanlig metod för den här typen av försäljning, menar Maria Pettersson.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg (M) har kommunen fått garantier på att de som inte vill köpa ut sin lägenhet får bo kvar på oförändrad grund.

– De hyr då av bostadsrättsförening. När de flyttar får de tillbaka sin insats. För vår del blir det ingen skillnad mot idag, vår hyresgäst är föreningen och inte de enskilda boende, betonar Maria Pettersson.

Tallvagen4-6

Fakta Lillängsberget

Tanken var att lägenheterna i de både husen skulle upplåtas som hyresrätter. Dock beslutade regeringen att ta bort ränte- och investeringsbidragen vid årsskiftet 2007/2008. Hammaröbostäder ändrade då upplåtelseformen till kooperativa hyresrätter vilket innebär en viss kontantinsats, vilken betalas tillbaka – utan uppräkning – när hyresrättsinnehavaren flyttar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.