Hopp för Hammarö Ryttarförening

Hammarö Ryttarförening har haft sin beskärda del av ekonomiska motgångar under de senaste åren. En rejält kommunalt bidrag ska nu förhoppningsvis få föreningen på fötter.

En stor del av förklaringen till problemen står att finna i det 40 år gamla ridhuset på Torp som är minst sagt slitet. Bland annat saknas utrymmen till personal för dusch och ombyte. Och hästarna i ridskolestallet får vila i spiltor.

– Idag hade man byggt boxar där de kan lägga sig ner, menar föreningens ordförande Peter Sundström när han möter upp HammaröNytt samt kommunalrådet Leif Sandberg (M) en kylslagen förmiddag i november.

Just kylan är dock inget som stör verksamheten nämnvärt. Men det saknas tillräckligt med tak över huvudet. För några vintrar sedan förlorade föreningen sitt ridtält på grund av den snörika vintern. Och med det; ett betydande inkomstbortfall på cirka 100 000 kronor per år.

– Vi sålde anläggningskort vilket gav många ryttare med egna hästar tillgång en väderskyddad ridyta. Utan tältet har det också varit svårt att hålla tävlingar vintertid, säger Peter Sundström.

Det utökade bidraget från kommunen till föreningen är 250 000 kronor per år under fyra års tid. Pengar som kan betala ett nytt ridtält.

– Det är en betydande summa, förhoppningsvis bidrar vi med medel för att skapa en hållbar lösning, menar Leif Sandberg.

Det mesta arbetet inom ryttarföreningen sköts ideellt. Föreningen äger själva sin anläggning, på kommunens mark, och har cirka 300 medlemmar. Utöver det nyligen beviljade tillskottet stöttas man årligen med kommunala medel. Dels med ett räntebidrag till föreningens lån på cirka 100 000 kronor. Och dels ett lokalbidrag på drygt 400 000 kronor. Föreningens långsiktiga förhoppning är att dock att kommunen ska ta ett ännu större ansvar för verksamhetens fortlevnad. Och helst genom att låta bygga ett helt nytt ridhus.

– Det finns två förslag, dels att bygga nytt här på Torp och dels att bygga på Sätterstrand, säger Peter Sundström som betonar att kommunen har satsat stort på andra idrotter historiskt, nu senast genom byggandet av Hammarö Arena samt konstgräsplanen på Mörmon.

Leif Sandberg:

– Vi ska utreda det här förutsättningslöst. Men vi måste bland annat ta hänsyn till närheten till framtida bostadsbebyggelse. Dessutom får det inte konkurrera med verksamheten i Hästviken som inte får en enda krona i kommunalt bidrag, vi ser gärna ett samarbete mellan den verksamheten och ryttarföreningen.

Hammaro_Ryttarforening

Kommunalrådet Leif Sandberg, Hammarö RF:s ordförande Peter Sundström samt ridskolechef Matilda Blomqvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.