Hyresgästerna är kritiska

Eva Nilsson har bott på Lunden i åtta år och var den som tog initiativet till protestlistan som lämnades in till kommunen. Hon tycker att informationen till hyresgästerna angående försäljningen har varit väldigt dålig.
– Vi fick en lapp i brevlådan i november, säger hon. Sedan blev vi kallade till informationsmöte den 28 mars, det är ju ett halvår för sent.

Kurt Samuelsson och Eva Nilsson har kämpat för att behålla Lunden i kommunal ägo.

När Eva Nilsson och de andra hyresgästerna först fick höra talas om planerna att sälja Lunden var det via en lapp i brevlådan.
– Den var inte ens underskriven, säger Eva. Sen hörde vi ingenting efter det.
När inget mer hände bestämde sig Eva för att kontakta Hyresgästföreningen och kom i kontakt med Elisabeth Myr och senare Kurt Samuelsson som är ordförande i Karlstadsregionen. Tillsammans med honom lämnade hon i mars över en protestlista mot försäljningen till kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg (M).
– Vi hade 44 namnunderskrifter av 56 boende, säger Eva. Sedan gick vi ner till Hammaröbostäder och sa att vi skulle kalla till ett möte med politiker och bestämmande och det var först då vi fick en inbjudan till informationsmöte. Det skulle ju ha varit i november.

Kurt Samuelsson ställer sig skeptisk till en försäljning av området och han tror att eventuella köpare kommer att kräva att området rustas upp innan en affär kan komma på tal.
– Hur kan man sälja när underhållet är så eftersatt? Man får utgå ifrån att en privat värd kommer att kräva en upprustning innan de tar över, säger han.
Eva menar att ingen renovering av yttre fasader har gjorts på husen sedan hon flyttade in för åtta år sedan och hon frågar sig varför.
– Varför har det inte funnits en seriös underhållsplan för Lunden de senaste tio åren?
Hon tycker att Hammaröbostäder bör ta sitt ansvar och renovera husen istället för att satsa pengarna i Lillängen.
– Det är väl bättre att försöka bevara det här som är q-märkt.

En extern konsultfirma har nu kallats in för att utreda möjligheterna att ombilda Lunden till en bostadsrättsförening. För att få igenom en ombildning måste två tredjedelar av de boende rösta ja till förslaget, men Eva menar att de flesta hyresgäster inte kommer att kunna köpa sina lägenheter.
– Det bor mest pensionärer här och det är svårt att få banklån i dag om du är pensionär.
– Det är inte säkert att alla kan ta ett banklån, om du har dålig ekonomi eller betalningsanmärkningar får du inga lån, säger Kurt.
Om det vid en ombildning finns hyresgäster som inte vill köpa lägenheterna ska de få fortsätta hyra av bostadsrättsföreningen, men Kurt pekar på att ett sådant scenario ger fler bekymmer.
– Då måste två tredjedelar gå in och köpa den resterande tredjedelen, säger han. Det innebär att det kostar ännu mer för de som väljer att köpa lägenheterna.
Nu väntar Eva och de övriga hyresgästerna på information om vad som händer härnäst.
– Vi kommer att bli kallade till ett nytt möte, det är det vi går och väntar på, säger Eva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.