ICA först med utmaningsrätt

Som första värmländska kommun inför Hammarö nu utmaningsrätt. Och först av alla är ICA Supermarket Skoghall som vill laga mat till kommunens äldre.

Utmaningsrätten har funnits i två, tre år och innebär att kommunen gör det möjligt för företag att utmana kommunala verksamheter.

– Jag hörde talas om det i slutet av förra året, och skickade in ett utmaning innan det ens var beslutat i kommunen, berättar Urban Svensson på ICA Tummen.

Utmaningen går till på följande sätt: Kommunen väljer om man vill låta sig utmanas i det aktuella fallet. Myndighetsutövning får normalt inte upphandlas. Den som har utmanat verksamheten har inga garantier om att få uppdraget utan kommer att konkurrera med andra leverantörer på samma villkor. Godtas utmaningen tas ett förfrågningsunderlag fram. Detta ska sedan gälla för både företagen och kommunens egna verksamhet.

– Kommunen blir då både beställare och utförare, det är en dubbel roll som vi måste hantera varsamt. Men vi tror att konkurrens leder till bättre kvalitet, det gäller även om kommunen själva vinner upphandlingen, menar Charlie Weimers (kd), näringslivsansvarig politiker i Hammarö kommun.

ICA Tummens utmaning gäller samtliga lagade maträtter som kommunen servar äldreomsorgen med. Totalt gäller det 35 000 portioner per år.

– Idag säljer vi dagligen cirka 200 matlådor i butiken. Vinner vi upphandlingen blir det ett 100-tal portioner till per dag, berättar Urban Svensson.

Maten tillagas idag i Björkhagsgårdens kök. Ärendet ligger nu hos Servicenämnden. Eventuellt beslut tas i kommunfullmäktige tidigast i maj eller juni månad.

One thought on “ICA först med utmaningsrätt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.