Inbrott och stölder ökar

Inbrott och stölder ökar, och även om vi är ganska skonade på Hammarö så vill jag att du håller ögonen öppna. Och tipsa oss!

Nu ser vi en ökning av villainbrott inom lokalpolisområde Karlstad (Karlstad, Hammarö, Grums, Kil och Forshaga). På Hammarö har vi hittills varit ganska förskonade, under februari hade vi endast ett inbrott och ett inbrottsförsök.

Det förekommer just nu även mycket verktygsstölder på byggarbetsplatser. Var uppmärksam, hör du oväsen på kvällar och nätter så ring oss! De tar sig in i containrar, vilket kräver någon form av verktyg som vinkelslip, och det hörs. Var vaksam, notera misstänkta bilars fabrikat, färg och regist-reringsnummer, men även indi-vider som inte passar in eller beter sig misstänkt.
Vid villainbrott har vi sett att mindre föremål trycks in mellan dörr och karm för att kolla om dörrarna används. De kan även lägga föremål på postlådor och sopkärl. Hittar du sådant hemma är vi glada om du tipsar oss.

Reser du bort är det bra att ha lampor på timer, lampor med rörelsedetektorer i trädgården och be grannar titta till huset och ta in posten.

Cyklar och mopeder är som vanligt populärt bland tjyvarna. Se över lås, och lås fast. Och notera ramnummer så du har det om du blir av med dem.

Vårt initiativ med båtsamverkan är nu klart. Nationellt införs detta senast 30 april. Båtsamverkan är en marin variant av grannsamverkan, kan man säga. I början av april har vi ett informationsmöte kring detta, och vi ser gärna ett par representanter från respektive båtklubb på ön som deltagare. Vi kommer ta kontakt med båtklubbarna på Hammarö inför mötet.
Under mötet får vi besök av den nationellt ansvarige som kommer informera oss om initiativet. Det är kostnadsfritt att ansluta sin båtklubb, och vi delar ut material som skyltar och västar. Förhoppningsvis kommer stölder av båtar och båtmotorer minska genom detta initiativ. Det stjäls faktiskt båtmotorer till ett värde av 170-180 miljoner kronor varje år i Sverige.

Nu ska jag hem och ta en långpromenad. Med hundarna i koppel, för från första mars är det ju koppeltvång för att skydda vilda djur under tiden på året när de får sina ungar. På Skoghall finns en rastgård där hundarna får springa lösa, använd gärna den!

Och kom ihåg…

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

 

FRÅGA POLISEN!

Är det något du undrar över som gäller polisens arbete eller rätts-väsendet? Skicka frågan till
lennart.hynynen@polisen.se. Vill du vara anonym går det bra att skicka frågan med brev till
HammaröNytt, Clevevägen 2, 663 30 Skoghall. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.