Inget beslut i VA-frågan

Det omtvistade förslaget till en ny VA-taxa har återremitterats. Igen.

Tidigast i december månads kommunfullmäktige kan ett beslut tas.

Tanken var att ärendet skulle tas upp till beslut i fullmäktige i november. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 12 november presenterade den sittande majoriteten istället ett utkast till en ny prismodell som baserar anslutningsavgiften på tomtstorleken. Men dessa instruktioner ska nu Serviceförvaltningen arbeta fram ett nytt förslag.

Dagens anslutningsavgift till det kommunala vatten- och avloppsnätet är 148 000 kronor. Det föregående förslaget innebar en 50-procentig höjning till 225 000 kronor. Kritikerna menar att behovet av höjning är inte tillräckligt utrett eftersom det finns andra, billigare sätt att dra VA-ledningar.

Göran Stålfors är ordförande i Östra Hammarös VA-förening. Han menar att taxekonstruktionen utifrån tomtarea är obegriplig.

– En sådan modell kan leda till hundratusentals kronor i skillnad mellan två grannar på var sin sida en väg. Det kan komma att tvinga boende och sommarstugeägare att stycka av sina tomter för att kunna betala anslutningsavgiften, alternativt tvinga dem att flytta och sälja sin fastigheter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.