Inget för veklingar

Text: ANNIKA   Foto: CECILIA HAGLUND, JESSICA DAVINSKI

En hälsotrend som exploderat den sista tiden och som allt fler vågar sig på att prova är att bada i isvak. 

Nu är det inte bara för att visa att man tillhör den tuffa skaran människor som många hakat på trenden. Forskningen visar på många och stora positiva hälso-effekter med att bada iskallt. Man blir gladare, piggare och immunförsvaret boostas så man håller sig friskare. Baden ska också lindra värk, man sover bättre och den mentala hälsan får sig en skjuts åt rätt håll. Det är bara några av de positiva effekter som uppnås genom dessa bad.

HammaröNytt fick nys om ett gäng tjejer som träffas regelbundet för att bada isvak. Den här dagen har de stämt träff vid en av kommunens badplatser som funkar ypperligt för deras aktivitet. Där finns det bryggor med badstege som gör det lätt att ta sig i och ur vattnet snabbt. 

En av tjejerna i gänget är Cecilia Haglund som hållit på med kallbad sedan tidig vår 2020.

– Jag gick en promenad runt Hammars udde med en kompis som är hängiven vinterbadare. Det föll sig naturligt att ta sig ett dopp när hon ändå skulle bada, berättar Cecilia.

   Den gången blev det kallbad men Cecilia mådde så bra av det där doppet att hon sedan dess har fortsatt att bada regelbundet hela året. Från kallbad blev steget sen inte långt till att börja med att bada i isvak.

– Det här badandet har väckt något i mig. Man hamnar i något slags meditiativt tillstånd och jag har lärt mig andas på ett sätt för att kunna stå ut med kylan. För kallt är det, ett tag, säger Cecilia skrattande.

Nu är det inte bara att ge sig iväg och doppa sig. Cecilia tycker att man ska förbereda sig ordentligt innan man kliver ner i vattnet. Och det inte bara mentalt.

– Se till att ni har kläder på er som är lätta att kliva i och ur. Använd mössa när ni badar så känns det varmare och vantar behövs om man kliver i från badstege annars kanske man fryser fast händerna. Och ta gärna med en termos med något varmt att dricka som ni kan ta efter badet, säger Cecilia.

Som alla aktiviteter som rör sig på och runt vatten så ska man inte vara ensam. Se till ni alltid är minst två, gärna fler. Och för att snabbt komma i varma kläder efteråt förespråkar Cecilia att man badar utan badkläder. Men det är såklart en smaksak. 

Nu är det bara att gjuta mod i kropp och själ och ta sig till en vak. Kanske är det så att man sedan kan säga att man tillhör den där skaran som badar i sjön året om.

Först ska vaken huggas upp och rensas på issörja.
Jessica Johansson tar sig an vaken.
Att bada i isvak gör att man känner sig gladare. Det är Jessica Davinski ett bevis på.
Mössa på under badet gör att man känner sig varmare, säger Cecilia Haglund.
Jessica Johansson.
Carmen Calemba.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.