Ivan slutar med sin skola

I sommar går de sista eleverna ur Hammarögymnasiet.

Vaktmästare Ivan Gustavsson passar på att gå i pension.

Totalt blev det 37 år på skolan. Eller mer korrekt, 37 och ett halvt år.

– Jag var med och byggde skolan, som elektriker vid AEG. Det var otroligt mycket elektriska installationer då, och de jag ju var väl insatt i så jag sökte och fick jobbet som vaktmästare, i december 1977.

Rikssågverkskolan var unik i sitt slag. Som första sågverksskola med riksintag satsades det stort på att utrusta lokalerna med de allra senaste.

– Här fanns ramsågar, cirkel- och bandsågar, reducerare och en del hyvlar – allt som behövdes för sönderdelning av virke, berättar Ivan och blickar ut över den gamla sågverkshallen som numera används av Industriprogrammet.

Skolan hade som mest 140 personer i personalen och cirka 800 elever, både från gymnasiet och högskola.

– Elevhemmet hade 43 platser och det var alltid fullt. Sedan hade vi säkert 50 lägenheter inne samhället.

Skolan omvandlades så småningom till Hammarö gymnasium, Hammarö Utbildningscenter och nu senast Hammarögymnasiet. Sågverksutbildningar kompletterades med utbildningar inom andra områden. Elever och personal kom och gick, undantaget Ivan Gustavsson som påpassligt fyllde 65 år i maj, och därmed går i pension.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med när skolans läggs ned. För inte så länge sedan renoverades den för 65 miljoner, det är otroligt.

Ivan_Gustavsson1

Den 23 maj 1978 invigdes skolan av hans majestät Carl XVI Gustav. Limträbalkarna som bär upp stora delar av skolan ritades in på inrådan av arkitekt Stig Almkvist vid Tingvalla Arkitektbyrå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.