Jakt på Hammarö

Text: Kristina Foto: Pixabay

Årets älgjakt avbröts innan de skjutit hela tilldelningen. Vi träffar Ville Mark från Hammarö jaktvårdsklubb som berättar mer. 

I årets älgjakt blev Hammarö Jaktvårdsklubb tilldelade fyra vuxna och sex kalvar, men avbröt jakten efter att ha skjutit fyra vuxna och två kalvar. 
– Vi jagade i fyra dagar, måndag till torsdag, och sen valde vi att avsluta den veckans jakt. Vi har ju möjlighet att jaga januari ut om vi vill, men vi valde att avbryta årets jakt eftersom det blir ganska störande att enbart jaga ko med kalv, plus att betesskadorna är små här på Hammarö, berättar Ville Mark, Hammarö jaktvårdsklubb.

Att vi har en så begränsad och avskärmad yta är både en fördel och en nackdel när det gäller älgstammen.
– Man får vara extra försiktig, vi förvaltar ju i grunden vår egen älgstam och det är vårt hela ansvar att se till att detta görs bra. Vi har så få älgar som vandrar in och ut, så skjuter vi ner älgstammen för lågt så tar det väldigt lång tid att bygga upp den igen, berättar Ville som är väldigt tacksam för att vi inte har varg i jaktvårdsområdet.

När det gäller vildsvin tror Ville att de kommer komma till Hammarö förr eller senare. 
– Jag är förvånad över att de inte har kommit hit än. Nu finns det ju till och med en viltbro över E18. Vi har ju idealiska marker för vildsvin här, med mycket vassar som de gillar. Men de förstör ju mycket, så vi får väl vara tacksamma så länge de inte har kommit hit, berättar Ville. 

Lodjur finns det ingen fast stam av här på Hammarö, men kanske har några vandrat in och ut igen. 
– De gillar nog inte att det är så mycket folk överallt, de vill ha det lite lugnare. Bäver finns här, och vi genomför lite skyddsjakt på gäss och så jagar vi rådjur såklart. Ungefär 50 rådjur skjuts varje år, och 50 tar trafiken, berättar Ville. 

Senaste tolv månaderna har sex eftersök på älg gjorts, efter trafikolyckor. Två av älgarna fick avlivas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.