Jessica tog SM-brons i brottning

Text:KRISTINA  Foto: DAVID GUSTAVSSON, HÅKAN

Första helgen i februari tog tävlingsmänniskan och deltidsbrandmannen Jessica Rundh sin femte SM-medalj i brottning.

Brottningskarriären började med att Jessica brottades med sina bröder och hon kände att hon ville testa sporten. En tur till BK Orion och hon var fast. Efter endast sju träningspass genomförde Jessica sin första tävling. Hon vägde då 38 kilo och fick efter viss diskussion möta den andra tjejen som var anmäld, vilken vägde 64 kilo. Jessica vann med 10-0.

– Jag hade lärt mig bendyk så det utnyttjade jag och vann. Och då var jag fast. Det är ju gött att vinna, skrattar Jessica. 

De var endast två aktiva tjejer i BK Orion, så efter ett tag bytte Jessica till den större klubben Björneborgs BK som hade fler aktiva tjejer och deltog i fler tävlingar. Vid en tur till Karlskoga träffade hon Malik Madaminov som blev hennes tränare. 

Som 16-åring flyttade hon till Skåne och började brottargymnasiet. Mycket på grund av att Malik blev utvisad och hon helt plötsligt stod utan tränare. En diskskada tvingade dock Jessica att sluta med brottningen under sista året. 

Norge blev nästa anhalt där hon tog jobb på ett lager för att spara ihop pengar för att kunna ta sig till Los Angels för konststudier. Ett år på vardera stället blev det innan hon återvände till Norge, än en gång för att få ihop lite pengar. Flytten gick sen till Karlstad och då började Jessica träna brottning igen. Men snart blev det flytt igen, då tillsammans med dåvarande pojkvännen till en lägenhet i Skoghall. Hon fortsatte brottas, mest för skojs skull, men när SM 2019 visades på tv blev suget stort och Jessica började satsa för att kunna delta i SM igen.

– Jag är noga med hur jag tränar nu. Jag har byggt upp kroppen med styrketräning och senaste året tränat brottning med målet att vinna SM, berättar Jessica.

59-kilosklassen fick för få anmälda så den slogs ihop med 62-kilosklassen som Jessica tävlade i. Detta innebar att Johanna Lindborg som tillhör landslaget hamnade i samma pool som Jessica och de möttes i första matchen. Förlusten med 10-0 ersattes med vinst i de nästkommande två matcherna och bronset var säkrat.

– Jag hade ju tre brons och ett silver sedan innan så jag ville ju ha ett guld. Men Johanna är väldigt, väldigt duktig och det var roligt att möta henne. Men det var ingen lätt match, berättar Jessica som nu laddar för sin första tävling i ju-jutsu i slutet av mars.

– Jag har även kört lite thaiboxning och är grymt sugen på MMA. Men en sak i taget, skrattar Jessica.  

Jessica har nu hittat sin plats att leva på. Efter att ha bott i Deje, Klippan, Sandefjord, Los Angeles, Oslo och Karlstad så hamnade hon i Skoghall. Och pendlar just nu till Linköping.

–  Det är jättefint här, nära vattnet och nära Karlstad. Jag tycker jättemycket om att bo här, och här kommer jag stanna, säger Jessica. 

Jessica är nu halvvägs genom utbildningen Medicinsk massageterapeut i Linköping, mestadels på distans, och jobbar samtidigt som deltidsbrandman på Hammarö. Som enda kvinna.

– Jag trivs jättebra på räddnings-tjänsten! Just nu är jag den enda kvinnan på stationen på Hammarö, atmosfären här är varmt välkomnande och jag är en i gänget, berättar Jessica.

I träningslokalen tillbringar Jessica mycket tid.
Jessica med sin bronsmedalj.
Ordning och reda i omklädningsrummet.
Foto:  DAVID GUSTAVSSON
Foto:  DAVID GUSTAVSSON
Foto:  DAVID GUSTAVSSONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.