Jo, det stämmer faktiskt!

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Det stämmer att Hammarö kommun inte hade några inrapporterade villainbrott under 2019. Jag blev uppringd av en person som förnekade att detta var sant. Det har varit ett försök till inbrott, men det var på den här sidan av nyåret. Inbrottet avbröts då det visade sig att husägaren var hemma på övervåningen när inbrottet skedde. Tjuven flydde såklart och inget hann bli stulet. Men det måste ha varit otäckt för den som blev drabbad.

Du vet säkert redan att Hammarö kommun blev korad till årets tryggaste kommun förra året. Det var många parametrar som medverkade till resultatet. För att återkoppla till villainbrott så tror jag personligen att Grannsamverkan har bidragit positivt. Likaså när det gäller Båtsamverkan vid våra hamnar, vi har låga siffror när det gäller stölder av båtmotorer. Luta dig nu inte tillbaka och tro att det inte händer här. Gör vad du kan för att försvåra för buset och var uppmärksam på om det händer något utanför det normala i ditt bostadsområde. Det kan vara allt från bilar som kör runt och snokar i området till att det kanske flyttats på saker på din tomt. Det kan vara tecken på att buset är ute och rekar. Ring gärna in till polisen och berätta om du blir misstänksam över något.

Nu har kommunen tagit beslut om att fortsätta med Medborgarlöftet. Tyngdpunkten kommer denna gång att ligga på trafiksituationen på ön. Vi kommer kolla hastigheter, nykterhet, moppar, blinkers, ja helt enkelt hur vi uppför oss i trafiken. Det slarvas på många sätt och jag hoppas vi kan få ordning på detta. Med andra ord, det är bäst att du håller dig till trafikreglerna för du vet aldrig var och när vi dyker upp. För det är säkert, vi kommer dyka upp. Både här och där.

Så vill jag än en gång vända mig till er med tonåringar. Vet ni vad era telningar sysslar med när de är ute sent om nätterna? Det har förekommit skadegörelse vid Hammarlundens skola igen och på några ställen runt om i kommunen har det eldats. Busstreck som kan få katastrofala följder. Prata med era ungdomar och se till att de förstår vad sådant kan leda till. Se bara på Götetorpsskolan som brann ner.

Vi vet att det förekommer droger, både försäljning, köp och bruk inom kommunen. Polisen jobbar stenhårt för att få fast langarna. Stensäkra bevis behövs för att vi ska kunna ingripa och gå vidare. Det är bedrövligt att det tas så lätt på detta med droger där även alkoholen räknas in. Här måste föräldrar ta större ansvar för sina barn. Droganvändarna blir tyvärr bara yngre och yngre.

Har du hört talas om Operation Rimfrost? Det är en Nationell särskild händelse där poliser från hela Sverige, även från vårt distrikt, är nere i Malmö och jobbar mot buset där. Det har gett resultat, mycket vapen och narkotika har tagits i beslag och staden har blivit mycket lugnare. Synd att sådana här insatser behövs även om det ger resultat.

Själv har jag tillsammans med mina fiskekompisar precis gjort klart planeringen för årets fiskeresa. I april drar vi och då börjar jakten på torsk och flundra i Nordnorge igen.

Be careful out there!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.