Joanna fiskar efter modellkarriär

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Hammaröbon Joanna Jansson säljer fisk till vardags. Men i perioder ser livet väldigt annorlunda ut för henne, då hon även jobbar mot en karriär som modell. 

Förra året deltog Joanna i Miss World Sweden och placerade sig som topp 10. Via webben sökte hon till Top Model England och blev antagen bland 4 000 sökande i gruppen World Wide. Tävlingen genomfördes 6-7 april i London men inleddes med en catwalkträning under en vecka i februari. Tävlingen genomfördes som en modevisning och Joanna tävlade mot 39 andra tjejer från hela världen. Tre gånger fick de gå längs catwalken i olika kläder framför en jury. Och tävlingen sändes på tv i England. 

– Minsta lilla steg och ansiktsuttryck bedömdes. Vi fick hålla i en lapp med vårt nummer på, och minsta lilla skakning syntes ju, berättar Joanna.

   I över 45 minuter satt sen fyrtio tjejer och väntade på besked. Därefter fick de ställa sig på led på scenen och juryn, som hade besvär med att utse en vinnare, bedömde dem igen. Och igen. 

– Där stod vi i bikini och var väldigt nervösa. Det kändes jättekonstigt men ändå bra på något sätt. Man känner sig ändå säker i sig själv på något sätt, mot när man står i underkläder hemma. Jag känner mig mer obekväm i en bikini på stranden, skrattar Joanna. 

   Tio av tjejerna vann priser, men Joanna var tyvärr inte en av dem. 

– Det var över 4 000 tjejer som hade sökt, och att vara en av de 40 som fick plats i finalen kändes verkligen fantastiskt, det är en vinst i sig, berättar Joanna. 

Men Joanna har fått en andra chans. Hon fick häromdagen veta att hon blivit direktkvalificerad till nästa års tävling.

– Då kan jag ju det här redan, till skillnad från många andra. Och då behöver jag inte vara lika nervös heller, nu vet jag ju hur det går till, skrattar Joanna. 

Den här tävlingen ser Joanna som en start in i en karriär som modell. Drömmen är att få delta i London Fashion Week, och många på Top Model England har en fot inne även i det arrangemanget. Joanna hoppas att de kontakter hon knutit nu kan hjälpa henne dit. Men går detta verkligen att kombinera med sitt dagjobb?

– Jag har en väldigt förstående arbetsgivare och fantastiska kollegor som ställer upp så att jag kan åka iväg så här, berättar Joanna. Men om ett par år kanske jag kan försörja mig på detta, fortsätter hon.

Det är en hård och ibland väldigt elak bransch. Men Joanna tror på sig själv och har inställningen att hon ska vara snäll och skapa kontakter. Hon har någon gång fått kommentaren att hon är för fet, men trenden går faktiskt mot att visa upp en hälsosam kropp. 

– Många har drömmen att gå som Victoria Secretmodell, men det har inte jag. Tittar man på dem så är det skelett som går där. Det är jag inte intresserad av, berättar Joanna. Jag har den perfekta kroppen. För mig. Man kan faktiskt vara modell och hälsosam!

När Joanna inte säljer fisk eller går modell så reser hon. Hon älskar att uppleva nya kulturer och träffa nya människor.

– Jag har som mål att vara i så många olika länder som jag är gammal. Och det håller jag än så länge, jag är 20 år och har varit i 20 olika länder. Jag älskar England, och där har jag varit många gånger, berättar Joanna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.