Johanna Ekman Johansson – en modern shaman

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

De finns över hela världen, i de flesta kulturer och har så gjort sen 20-30 000 år tillbaka i tiden. Man tror att schamanismen har sitt ursprung hos jägar- och samlarfolk som till exempel våra samer och indianer i Nordamerika. De går även under epitetet medicinmän/kvinnor, och då vet de flesta vad vi pratar om.

HammaröNytt besökte Anima Tempel på Larberg för att träffa Johanna Ekman Johansson som arbetar med shamanism. Bland annat. Johannas meritlista kan göras hur lång som helst. Vi plockar russinen ur kakan och berättar lite om hennes livsresa, hur hon blev den hon är idag. 

Johanna föddes i Karlstad och tre år gammal flyttade hon med sina Kristinehamnsbördiga föräldrar till Gunnarskär. Somrarna tillbringade de på en ö i Kristinehamns skärgård där de fick leva utan dagens moderna självklarheter. 

 – Vattnet vi använde hämtade vi från sjön, vi hade utedass och naturen var alltid i fokus, berättar Johanna. Vi barn fick tidigt lära oss att vara rädda om naturens resurser, fortsätter hon.

För att ta ytterligare ett kliv i sin medvetenhet om naturen blev det självklart för Johanna att cykla så fort hon skulle någonstans. Om det inte var för långt bort, då fick buss eller tåg ersätta cykeln. Detta gjorde också att hon tidigt blev intresserad av träning, kost och motion. Redan som nittonåring höll hon egna gympapass på Kilenegården. Det gav mersmak, och Johanna fortsatte leda träningsgrupper även på andra ställen runt om i Karlstad.

   Utöver detta har Johanna alltid varit intresserad av att värna om gamla saker. Många besök har det blivit på loppmarknader och second handbutiker där hon har hittat saker till sitt hem. 

– Jag anser att gamla saker har en själ, och att man kan återanvända det mesta och göra om till annat, vilket vårt hem visar, säger Johanna.

Johanna har många utbildningar med sig, allt från konsumtionslinje på gymnasiet, undersköterskeexamen och senare idrottsvetenskap. Väl inom vården kände Johanna att hon hamnat rätt, men att undersköterska inte var slutmålet. 

– Jag har alltid månat om att människor ska må bra och kunna leva sina liv optimalt. Det var också det som gjorde att jag ville vidare och lära mig mer, berättar Johanna.

Nu följde utbildning till Homiatriker och kurser i massage, zonterapi, healing med mera. Det är en mycket välutbildad och kunnig kvinna vi pratar med som arbetat med detta i 30 år nu. Johanna masserar ofta ute hos sina kunder. Hon har till exempel fasta tider hos en del företag som erbjuder det till sina anställda. Väl investerade pengar till personalen som får friskvård på plats.

Nu leder vi in samtalet på varför hon arbetar med shamanism. En shaman vet att allt runt oss består av energier och krafter som påverkar oss människor. Det är en tanke och känsla som Johanna haft med sig sen unga år. Hennes mediala förmåga gör också att hon ser som en självklarhet att våra förmödrar och förfäder finns med oss. 

– Man kan utbilda sig till shaman och få verktygen till shamanismen, men man behöver också ha med sig fallenheten. Det kräver ett hårt arbete med den personliga utvecklingen. Här får den som utbildar sig möta sina rädslor och hinder som står ivägen och det gäller också att arbeta med sina dåliga sidor, som vi alla har. Det gäller att bli så sann och så hel som möjligt mot sig själv och andra, berättar Johanna.

Johannas dragningskraft till skogen och naturen kom tidigt. Hon drogs till vissa växter utan att egentligen förstå varför. Det fick sin förklaring när hon lärde sig mer om örter och örtmedicin. Det var just medicinalväxterna hon drogs till. Idag plockar hon växterna själv och gör till exempel teer, salvor och andra hudvårdsprodukter från naturens skafferi. Hon delar med sig av dessa kunskaper med glädje. Det märks också på hennes välbesökta örtvandringar som hon anordnar flera gånger under sommarhalvåret. 

– Intresset för att plocka örter och göra sina egna produkter av dem ökar, berättar Johanna. Jag lär ut vad varje växt gör för nytta och vad man kan använda dem till. En populär växt är till exempel daggkåpa, som är perfekt att torka och göra te av för oss kvinnor, säger hon.

Anima Tempel har Johanna och hennes man Stefan byggt upp själva från grunden. Det ligger mitt inne i skogen några steg från familjens bostad. Här inne håller Johanna yogapass och kurser, ger massage och genomför olika ceremonier. Hennes man Stefan, även han kunnig inom shamanism, deltar vid många av aktiviteterna. Hela templet är smakfullt inrett i trä och har fyllts med passande inredningsdetaljer. På en av väggarna hänger smycken som Johanna gjort själv och säljer i templet. Det är halsband, armband, små läderpungar, örhängen och drömfångare, alla gjorda i naturmaterial.

Anima tempel andas lugn och ro. Hit kommer inte bara de som vill ha massage. Johanna gör även tarotläggningar för de som behöver vägledning. Under vintern är det också här som de populära fullmåneceremonierna hålls. Dessa ritualer hålls samma dag på många platser över hela världen. Det är vägledda meditationer med shamanens karaktäristiska trummande och skallrans ljudande som ett givet inslag. 

– Trumman symboliserar jordens hjärtslag och resonansen påverkar kroppen positivt. Både trumma och skallra används bland annat för att åkalla andarna som ger budskap från andra dimensioner, berättar Johanna. Att vara med vid en
sådan här ceremoni är en helt
fantastisk upplevelse som många återkommer till flera gånger. Under sommaren håller vi till utomhus och då gärna vid vattnet, berättar hon vidare.

Vårt samtal med Johanna spräcker vårt tidsschema. Hennes historia är så intressant och levande att tiden bara rusar iväg. När våra blickar möts ser jag in i ett par mycket visa ögon och det känns som Johanna vet mer om mig än jag vet själv. Värmen och kärleken hon utstrålar är enorm.

  – Jag tror på den goda kraften, källan, det goda kärleksfulla som vi måste dela med oss av mer i världen. Kärlek föder kärlek, och kärlek är den starkaste kraften. Men det viktigaste är att vara sann mot sig själv och inte ge bort sig egen kraft till andra. Följ ditt hjärta! Jobba med förlåtelse av dig själv och andra och känn tillit till det som sker, avslutar Johanna.

Johanna framför ingången till Anima Tempel.

Fina och passande inredningsdetaljer.

Egenhändigt gjorda skinnväskor och skinnpungar att ha lägga små saker i.

Johanna häller upp te på örter hon plockat själv.

Tarotleken blandas och kuperas för att kunna ge rätt vägvisning i dagens fråga.

Johanna berättar för Kicki vad hon kan se utav dagens kort.

En av skallrorna som Johanna gjort själv.

 Skallror som är till salu. 

Här ser vi Johanna med en av sina shamantrummor som hon trummar på så vi får höra hur den låter. Riktigt häftigt!

Del av interiören.

En stunds avkoppling i solen på Animas veranda.

One thought on “Johanna Ekman Johansson – en modern shaman”

  1. Det är jaget hos dig själv, du tar fram nät du har dom här ceremonier a. Det är några som trätt fram till nvt och berättat skriver:

    Du

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.