Jonas öppnar traditionellt café

Text:KRISTINA  Foto: PRIVAT

På bred göteborska berättar Jonas Rohman hur han hamnade på Skoghall. Resan har gått lite kors och tvärs i landet, men Värmland har alltid funnits i hjärtat.

Jonas Rohman bodde i Torslanda fram tills han blev myndig. Han föddes dock i Torsby där föräldrarna kommer från, och dit åkte de varje helg och alla lov under hela uppväxten. 

– Vi hade hus där uppe, och jag sommarjobbade på ett bageri. Där fick jag sen jobb så då flyttade jag upp, berättar Jonas som älskat att baka sedan han var liten gosse.

I två år arbetade han på bageriet i Torsby. Men suget efter att driva eget blev stort, och han flyttade när möjligheten att ta över ett litet bageri i Håby, i utkanten av Munkedal, kom.

– Jag råkade titta i tidningen Land hemma hos mormor en gång. Där fanns en annons om ett bageri som skulle överlåtas. Jag har nog inte bläddrat i den tidningen varken före eller efter, det var nog meningen att jag skulle se detta, skrattar Jonas. 

Detta bageri drev Jonas i 17 år innan han sålde och började handla med begagnade bageri-maskiner. Vid ett tillfälle la han bud på ett konkursbo i Mjällby helt osett. Han vann budgivningen och när han skulle hämta maskinerna visade det sig att bageriet med café var något att satsa på. I nästan två år veckopendlade han. Men efter bland annat ha blivit rånad och hård konkurrens från en livsmedelsbutik valde Jonas att lägga ner. Parallellt hade han fortsatt handla med bagerimaskiner, vilket blev huvudsysselsättningen efter sejouren i Mjällby. 

2015 gick Vetekransen i Kristinehamn i konkurs efter en härva där företaget blev plundrat.

– Jag köpte konkursboet, fixade till i lokalen och öppnade efter någon månad, berättar Jonas som först pendlade ett par år.

Familjen köpte sedan hus i Björneborg och hela familjen med fyra barn flyttade dit.

När Carli på Skoghall kom ut på marknaden kunde Jonas inte missa chansen. Och enligt plan skulle caféet ha öppnat 25 mars. Nu avvaktar han på grund av pandemin, men hoppas kunna öppna i alla fall uteserveringen inom kort. Vissa justeringar i lokalen behöver dock göras först.

– Vi ska provbaka ett koncept här snart, och passa på att provköra maskinerna. Då kanske jag ställer upp ett bord utanför med lite provsmakning så jag får träffa hammaröborna, planerar Jonas. 

Vi kan nu se fram emot ett traditionellt café på Skoghall igen. Tårtor, bullar, bakelser, wienerbröd, mackor och kondisbitar.

– Jag kommer ha ett brett utbud av fikabröd och helt vanligt kaffe, skrattar Jonas. 

Men vi kommer hitta en hel del matbröd, bland annat på surdeg också. Inledningsvis kommer inget att bakas här utan köras från Kristinehamn. Men i framtiden kan det bli tvärt om. 

– Vi får se hur det blir, jag har lite olika planer, berättar Jonas hemlighetsfullt.

Jonas Rohman är mannen som har Vetekransen som snart öppnar i Skoghall.


2 thoughts on “Jonas öppnar traditionellt café

    1. Visst har vi längtat efter ett café! Och jag har fått äran att provsmaka lite olika matbröd och bullar, och kan intyga att det var fantastiskt gott!

      //Kicki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.