Katja spenderar två timmar i bastun varje dag

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN

I en gammal bastu vid hemmet på Askhult hittar vi Katja Svensson. Där finns hyllmeter efter hyllmeter belamrade med Palettblad, Katjas hobby sedan ett par år. 

Katja gick ut hårt och köpte hela 235 unika sorters Palettblad vilka hon nu pysslar om dagligen. I snitt två timmar om dagen spenderas med blommorna i den före detta bastun. Hon är utbildad florist men har aldrig arbetat som det då det som småbarnsförälder inte fungerade med butikstiderna. Men Palettblad är inte det första Katja snöat in på. Tidigare har hon odlat Saintpaulier och sedan gick hon all in i sitt grönsaksland. Detta har hon nu ledsnat på, och Palettbladsodling blev nya grejen. 

Blocket och Tradera är fullt av Palettbladssticklingar sedan ett par år tillbaka, då det blev en växt alla helt plötsligt skulle ha. 

– Kanske för att Palettblad är så otroligt variationsrika. De är väldigt tåliga, man kan i princip beskära dem hur som helst och de växer fint ute under sommarhalvåret. Så länge man kommer ihåg att vattna dem, skrattar Katja som ivrigt visar oss runt bland plantorna.

Nu har Katja drygt 1 000 plantor totalt, hon tar sticklingar från moderplantorna. Att ta sticklingar är lätt, man klipper toppen och sätter endera i vatten eller direkt i jord. Och det är bra för plantan då den blir buskigare. Katja använder snapsglas i plast med egenblandad jord i som hon sätter sticklingarna i direkt. Det är inte så noga vilken jord man använder, men Katja blandar sin egen med Perlite som är ett vulkaniskt material för att göra jorden luftig, maskgödsel som binder fukt och stärker tillväxten av rötter, Neem cake som hjälper växterna att ta upp kväve och ökar motståndskraften mot ohyra samt pimpsten som håller fukt och gör jorden lättare. 

Blommorna tas normalt bort då de tar stor plats och mycket energi från plantan berättar Katja, men vissa låter hon gå i blom för att få fröer. 

– Tar man fröer kan det ju bli lite vad som helst, man har ingen aning. Jag drar blommor mot varandra och hoppas på att det ska bli en ny spännande sort, skrattar Katja. 

Favoriten idag heter Avatar då den har fantastisk färg säger Katja. Men hon har lite olika favoriter varje dag beroende på humör. Hon har full koll på Palettblad i sociala medier, och populär just nu är en sort som heter Tyra. 

– Alla nya sorter är nog framtagna för att vara annorlunda. De sätter namn på dem och hoppas de blir populära. Jag såg ett skott av Tyra på tio centimeter som såldes för 1 200 kr, så det här är en lönsam hobby för många, berättar Katja.

Just nu är det väldigt trångt i odlingsbastun, men det kommer Katja lösa genom gårdsförsäljning fram i sommar. 

– Jag kommer inte vara så dyr, jag gör inte det här för att tjäna pengar. Jag mår bra av att pyssla med blommorna och det är det som är huvudsaken, berättar Katja som tycker det är tråkigt att så få upptäckt palettblad som uteväxt, med sin färgrikedom och lättskött som den är.

Palettblad är alltså en enkel blomma så länge man kommer ihåg att vattna ordentligt och placerar den ljust. Den ska gärna klippas, så var lite modig med saxen så kommer du få en fin buskig blomma. 

Man kan inte säga annat än att palettbladen är väldigt dekorativa.
Bästa möjliga förutsättningar har blommorna i den gamla bastun.
Här, bland sina blommor, trivs Katja som bäst.

2 thoughts on “Katja spenderar två timmar i bastun varje dag

  1. Vilken fin artikel. Ser fram emot att få träffa både dig och dina paletter snart igen❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.