Kenneth Röbiörk: Husmodern

Text: KENNETH RÖBIÖRK  Foto: PRIVAT

Kenneth Röbiörk, uppväxt på Skoghall, berättar för oss om sitt 50-tal. Minnena är många och texterna långa, och här får vi en glimt av hur mödrarnas situation såg ut. 

Min kära mor Rut Röhr skulle ha fyllt 100 år i september. Hon tillhörde dessa uppoffrande husmödrar som genom ett strävsamt hemarbete höll ihop familjen. Förverkligandet av egna drömmar fick stå tillbaka för att bli en trygghet för fyra barn i tidig skolålder på 50-talet. En god gärning som hade sitt pris. Det var lätt att bli isolerad men i husmodersföreningen kunde de få stöd och utbyte med andra kvinnor i samma situation.

Tidningen Husmodern var under många år Sveriges största damtidning. I Värmland kunde du få en veckas husmorssemester vid hotell Frykenstrand. I början av 70-talet fick jag tillfälle att ge min mor en andra ”husmorssemester”. Jag arbetade som polis på ett fartyg till England och Amsterdam. Här blev hon och hennes väninna uppassade som prinsessor och besöket i Amsterdam innefattade både nattklubbsbesök och kulturaktiviteter. Husmodersglädjen var stor men det var bara ett litet tack till ett par av dessa för familjen och samhället så viktiga kvinnor.

//Kenneth


Foto: privat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.