Knark gör dig inte smartare

Text: Anders Von Wachenfeldt Foto: Håkan

Vi ser inga positiva trender när det gäller narkotika och ungdomar. Det går ner i åldrarna och är väldigt lättillgängligt. 

Narkotika finns överallt, är lätt att få tag i, utbudet är stort och användandet går ner i åldrarna. Det här är viktigt att vi pratar om och lär oss om för att se tecknen i tid. Vi har gjort en broschyr som heter Föräldraskolan om droger, den finns att ladda hem på vår webbplats. Där kan du läsa om de vanligaste drogerna, hur de ser ut, symptom, vad de kallas med slang och hur de påverkar kroppen. 

En signal man ska vara vaksam på är om ungdomar börjar använda tobak i olika former. Steget till droger kan då vara mindre, så det tobaksförebyggande arbetet är också väldigt viktigt. Givetvis gäller detta även alkohol bland ungdomar. 
Så var uppmärksam på tecknen. Du ska vara observant och nyfiken, var lite som en polis. Vi vill ju inte ha ökat narkotikamissbruk i samhället, det blir så många negativa ringar på vattnet. Ingen forskning visar att man blir smartare av droger direkt. Jag har jobbat i förorter i Stockholm och sett baksidan på riktigt. Ungdomar i tolv-trettonårsåldern som missbrukat i flera år, som det nästan är för sent för redan. Jag har träffat ungdomar som fått haschpsykoser efter att ha provat en enda gång. En sådan psykos kan ge mentala problem resten av livet. 

Generella tecken på droganvändning är bland annat att det finns konstiga meddelanden på telefonen eller i datorn, de har nya och okända kompisar, pengar försvinner och att ditt barn skickar pengar till okända nummer. Man måste orka ta tag i detta som förälder. Om du misstänker att ditt barn använder narkotika, eller till och med hittar droger hemma, är det väldigt viktigt att inte blunda för det. Ta kontakt med socialtjänsten. De kommer tycka att du är en ansvarsfull förälder, de kommer hjälpa er och gå till botten med problemet.

Men vi måste även komma ihåg att det händer mycket med ungdomar i tonåren. Att de är trötta är i sig inte ett tecken på att de använder droger. Men om du känner på dig att något är fel, ta hjälp. Och prata med ditt barn, var nyfiken, observant och lägg dig i. Visa att du gör detta för att du bryr dig. Tillsammans kan vi förhindra tragiska öden. 

Nu ser jag fram emot julafton, jag råkar veta att tomten fixat en värmande hylsnyckelsats åt farbror polisen. En riktig gubbpresent som införskaffades under rean. 

Ta hand om varandra!
//Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.