Kommunen föreslås ta över Lunden och Rölon

Hammaröbostäder har efter drygt ett och ett halvt år inte lyckats att hitta en köpare till Lunden.

Nu kräver oppositionen att kommunen drar tillbaka sitt medgivande till att bostäderna säljs av.

Dessutom föreslår man att kommunen utreder möjligheterna att överföra ägandet till kommunen.

– Vi vill också att bostäderna på Rölon ska ingå i övertagandet. Vi anser att det finns en stor risk att de riskerar att hamna i samma situation som Lunden, menar Siw Gidlöf (S) som lade in en motion med detta budskap vid november månads kommunfullmäktige.

Att som kommun själv äga fastigheter jämfört med att äga dem via ett aktiebolag kan ses som en formalitet. Vilket det också har varit fram tills för några år sedan då lagen för allmännyttan ändrades, i syfte att skapa likvärdiga förutsättningar för kommunala bostadsbolag och privata hyresvärdar.

Lagändringen innebär att bolag som Hammaröbostäder numera måste arbeta ”enligt affärsmässiga principer”. Detta har av kommunen tolkats som att ett eventuellt ägartillskott från kommunen måste kunna ge avkastning tillbaka till kommunen (vid nämnda tillfälle hade (S) frågat om kommunen kunde bidra till ”yttre underhåll” på husen i Lunden).

Däremot finns det inga juridiska hinder mot att bolaget självt tar beslut om motsvarande åtgärd, exempelvis med stöd i ägardirektiv, förutsatt att kravet på affärsmässighet uppfylls. Eftersom styrelsen i Hammaröbostäder tillsätts av den politiska majoriteten ligger beslutet då ytterst på kommunfullmäktige.

Kommunen föreslås ta över ägandet av både Lunden och Rölon, båda områden byggda åren 1916-1920 av Uddeholmsbolaget.

 Rolo_Lunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.