Kommunen i förhandling med HEAB

Serviceförvaltningen har inlett förhandlingar med Hammarö Energi. I potten ligger nästan en miljon kronor som kommunen kan ha rätt till.

Ursprunget till pengarna kräver en kort tillbakablick: Kring årsskiftet 2008/2009 skickade HEAB ut ett erbjudande till sina villakunder (med avtalstyp 2) om att byta till ett nytt avtal. Vad som sedan kom fram, genom Villaägarnas försorg, var att HEAB samtidigt hade lagt på en dold administrationskostnad på 12 öre per kWh på det gamla avtalet (avtalstyp 2). Efter avslöjandet gjorde HEAB kostnaden offentlig. Samtidigt ökades den till 15 öre/kWh. I mars gav Allmänna reklamationsnämnden (ARN)  efter en grupptalan av Konsumentombudsmannen (KO) sitt stöd åt Villaägarnas sak, och HEAB tog beslutet att ta bort avgiften samt betala tillbaka pengarna till berörda villaägare. Samtidigt togs avgiften även bort för kunder med större förbrukning (avtalsyp 3). I efterhand har några avtalstyp 3-kunder begärt, och också fått tillbaka pengarna. En av HEAB:s största kunder; Serviceförvaltningen vid Hammarö kommun, har inte begärt återbetalning. Förrän nu, två år senare.

– Vi har haft en första träff med HEAB för att diskutera sakfrågan, längre än så har vi inte kommit, säger Johan Rosqvist, chef vid Serviceförvaltningen som berättar att HEAB:s tillförordnade vd Gunnar Settergren menar att kunder med just denna avtalstyp inte har rätt till återbetalning.

Men andra kunder med samma avtalstyp har fått tillbaka pengar?

– Enligt Settergren var det av andra, inte avtalsmässiga skäl, förklarar Johan Rosqvist som med detta svar anser frågan besvarad för stunden.

– Jag ska avrapportera vad som sagts vid nästa nämndmöte. Tidigast i augusti tar vi ställning till hur vi ska gå vidare.

Uppmaningen till att reda ut frågan kommer från Centerpartiet där Lars-Erik Boström, även verksam inom Villaägarna lokalt, numera är engagerad (Boström sitter som ersättare i Servicenämnden). Enligt beräkningar som han tagit fram på uppdrag av nämnden uppgick avgiften, under de 20 månader den togs ut för sammanlagt nio fjärrvärmeanslutna, kommunägda fastigheter till 737 945 kronor i administrationsavgift; inklusive ränta cirka 957 738 kronor.

Gunnar-Settergren

Gunnar Settergren, tillförordnad VD vid HEAB

 

Johan-Rosqvist

Johan Rosqvist, chef vid Serviceförvaltningen, Hammarö kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.