Kommunen köper tillbaka Trofédepåhus

Kommunen har beslutat köpa tillbaka Trofédepåns gamla hus i Lillängshamnen till en kostnad av 3,2 miljoner kronor.

– Beslutet togs i politiskt enighet, berättar Leif Sandberg (M).

Huset på fastigheten Mörmon 5:65 hyste tidigare det kommunala vattenverket. När kommunen såldes fastigheten år 1995 till företaget Trofédepån för 350 000 kronor var det under förutsättning att huset även skulle rymma museiverksamhet med uppstoppade djur. Så skedde dock aldrig. I köpeavtalet skrevs ett vitesbelopp på 200 000 kronor in, en summa som också betalades in av Trofédepåns ägare för cirka tio år sedan.

I och med det nyligen beslutade köpet tar kommunen åter kontrollen av fastigheten. Dock till en ganska hög kostnad.

– Man kan säga att Trofédepån har gjort en rejäl vinst men köpeskillingen är den som marknaden har varit beredd att betala. Fastigheten har legat ute till försäljning och vi har köpt via mäklare.

År 2009 köpte kommunen in restaurang Näckrosen med tillhörande mark för 1,8 miljoner kronor. Uppköpet av Trofédepåhuset är ytterligare ett led i kommunens satsning på Lillängen.

– Markområdet är mycket viktigt för att kunna utveckla området till att bli något helt annat än det är i dag. Vi vill utveckla hamnområdet med bostäder och eventuellt restaurang och småbutiker och lyfta hela området till en attraktiv plats. Vi har ambitionen att få investerare att satsa över 100 miljoner kronor i området så fastighetsköpet är en mindre del i framtida satsningar. För Hammarö kommun är det en bra och viktig affär. Det som närmast sker är att byggnaden ska rivas och en ny detaljplan ska tas fram.

Trofedepan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.