Kommunen ska utreda framtidens äldreboende

Kommunen ska låta utreda var framtidens äldreboende ska finnas.

Två huvudalternativ har listats: Upprustning av Gunnarskärsgården eller ett centralt beläget nybygge. Eller båda delarna.

Arbetsmiljöverket har framfört kritik mot kommunen för brister på Gunnarskärsgården. En kravlista på åtgärder har tagits fram, i huvudsak bestående av krav på tillräcklig plats för personalen att arbeta i hygienutrymmen samt att personalen ska ha tillgång till omklädningsrum och dusch. Det sistnämnda har kommunen beslutat att åtgärda under våren. Kommunen har fram till 30 juni nästa år på sig att åtgärda de bristande arbetsutrymmena i duschrummen, annars utfaller ett vite på 200 000 kronor.

– Lokalerna är gamla och inte ändamålsenliga, säger Margareta Ivarsson (C), socialnämndens ordförande som menar att det måste till en mer hållbar lösning för kommunens äldreboendefråga.

Kommunstyrelsen har uppdragit till kommunchefen Caroline Depui att tillsammans med en extern konsult utreda ett antal frågeställningar:

* Framtidens behov av särskilt boende-platser ska klarläggas.

* Vilka alternativ finns det för att möta detta behov? Nybyggnation, ombyggnation eller tillbyggnad? Gunnarskärsgården, andra möjliga alternativ med mera.

Utredningen ska också ta hänsyn tas till hur Gunnarskärsgårdens framtid påverkas av de olika alternativen. Enligt Margareta Ivarsson skulle en ombyggnad av Gunnarskärsgården, inklusive evakuering under byggtiden, landa på cirka 100 miljoner kronor, och då ge 75 platser. Ett helt nytt äldreboende skulle kosta kommunen cirka 220 miljoner kronor.

– Så mycket kostar det nya äldreboendet Oskarslund i Karlstad med plats för 100 personer, det är ungefär den storlek vi behöver, säger Margareta Ivarsson som önskar att ett sådant boende byggs i centrala Skoghall.

– Jag skulle gärna se att det byggs fler trygghetslägenheter av andra fastighetsägare än kommunen.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.