Kommunens vindkraftverk sålt

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Hammarö kommun står som ägare till 30 % och Karlstad kommun 70 % av vindparken som togs i drift 2010. Ganska snart startade problemen. Krånglande växellådor, kabelbrott och sjunkande elpriser ställde till det för ägarna, som fått skjuta till pengar till bolaget och skriva ner värdet som
nu ligger på 600 000 kr. Vad satsningen kommer att ha kostat totalt vet de först när alla bokslut är klara, men det rör sig om cirka 250 miljoner kronor. 

Intresset att köpa vindparken har varit större än de hoppats på. Mellan fem och tio intressenter har lämnat bud, samtliga seriösa på marknaden. Köparen Innovent la det högsta budet och har nu skrivit avtal med ägarna. Det franska bolaget Innovent är i vindkraftsbranchen, har verksamhet i Frankrike och expanderar nu i främst Afrika. Och de har turbiner av samma fabrikat. 

– De är specialister på förnybar energi och har kompetens, kapital och en organisation för att driva den här verksamheten, berättar Erik Kornfeld, vd i Vindpark Vänern Kraft AB.

De fem vindkraftverken har producerat drygt 325 GWh förnybar el sedan hösten 2009, vilket innebär minskade utsläpp med 250 000 ton koldioxid vilket har varit väldigt positivt för miljön enligt Vindpark Vänern.

– Vi är väldigt glada för att affären är i hamn. Vi ser fram emot att Innovent kan driva vindkraftverken vidare och kanske utveckla det ännu mer på Hammarö, berättar Bosse Henriksson, kommunstyrelsens ordförande på Hammarö. 

Affären träder i kraft när båda kommunerna tagit beslut i repektive fullmäktige, som sker i slutet av november. Men redan nu startar en kunskapsöver-föring.

– Vi har ingen anledning att tro att detta inte skulle klubbas igenom, fortsätter Bosse Henriksson. 

Bosse Henriksson och Per-Samuel Nisser. 

Bild från presskonferensen. Bild 2: Bosse Henriksson och Per-Samuel Nisser framför whiteboardtavlan. Bild 3: Erik Kornfeld, porträtt.
Erik Kornfeld, vd Vindpark Vänern.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.