Konst-igt samarbete

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Konstföreningen på Hammarö hjälper ensamkommande ungdomar lära sig språket med hjälp av konsten.

Mörkret har redan sänkt sig den här torsdagkvällen i februari när HammaröNytt hälsar på hos killarna på Sätterstrands boende för ensamkommande ungdomar.
Redan på parkeringen möts vi av två av initiativtagarna till projektet. Det är Eva Nordlöf och Pirjo Åberg, båda aktiva i Hammarö Konstförening. Sedan dyker också Gunnel Otter upp med en av killarna som numera bor på Djupsundet. Eva berättar att projektet startade på initiativ från konstföreningen.

– Vi tyckte att det kunde vara en bra idé att låta ungdomarna som kommit hit få lära sig det svenska språket på ett avkopplande sätt, berättar Eva Nordlöf.
– Att sedan sätta in dem i den skapande processen som målandet ger kan ju inte bli annat än positivt, fortsätter hon.

HammaröNytt får äran att träffa fyra av killarna. De visar med stolthet och glädje upp sina alster. De är artiga och nyfikna och ställer mer än gärna upp och hjälper Christine när hon försöker fota både killarna och tavlorna.

Projektet startade för cirka ett och ett halvt år sedan med ett bidrag på 2 000 kr. från Rädda Barnen. Pengar som gick till inköp av konstnärsmaterial. Lärarna har varit sex medlemmar i konstföreningen. Intresset för att vara med var stort och totalt har 25 killar deltagit. De fick prova på att teckna och måla akvarell, akryl och olja. För att kunna hålla projektet igång söktes pengar från Region Värmland och föreningen beviljades ett bidrag på 10 000 kr. vilket gjorde att mer material kunde köpas in.

Under 2016 träffades de ett 20-tal gånger. Skaparglädjen var stor och det producerades tavlor i långa rader. De flesta målade på pannåer men de har även gjort tavlor av skifferplattor.

– Vi ser hur motiven har ändrats sedan starten, berättar Gunnel Otter.

– Först var det mycket vatten och båtar, folk som vandrade på rad och en del vapen. Idag är det annor-lunda. Tavlorna sprakar av färg och motiven är allt från svenska skogar till blommor från hemlandet. Någon har målat den svenska flaggan tillsammans med hemlandets flagga. De flesta av killarna hade aldrig hållit i en pensel när projektet började men har nu utvecklats rejält, fortsätter Gunnel.

Under en helg i januari hade killarna en utställning i Sockenstugan. Deras alster visades upp för allmänheten och intresset var stort. Killarna fick agera värdar vilket de gjorde med stor bravur. De hälsade välkomna, bjöd på cider och presenterade sina alster. Allt på svenska. Med tanke på den relativt korta tid de bott i Sverige var bara det en prestation. Utställningen kommer eventuellt visas på fler ställen, frågan har ställts från både Karlstad Universitet och UNO, Ungdomens hus i Karlstad.

Idag har projektet gått in i fas två. Killarna målar inte så mycket med sina lärare från konstföreningen längre. Kontakten är fortfarande tät men nu målar killarna på egen hand eller med personal på boendet. De har alla fått eget konstnärsmaterial så att skapandet kan fortgå.

Gunnel Otter, Manzor Gholamali, Pirjo Åberg och Mohammad Rezaei.
Sittande: Shukrullah Walizada, Eva Nordlöf och Mahmood Rahmani

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.