Konst uppåt väggen

Text: KRISTINA  Foto: KRISTINA, CHRISTOFER ”SAGIE” SIWERTZ-SVEDJEBY  

Efter en vecka i en skylift med sprayburkar i hand har Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby förvandlat en ganska tråkig husgavel i Skoghall centrum till ett sprakande konstverk på uppdrag av Hammaröbostäder. Och Hammarö har därmed fått sin första muralmålning.

Det här är det första, lite mer spektakulära som Fredrik Berglöv genomför som vd på Hammaröbostäder. Idén fick han av sina kontakter inom fastighetsbranschen som gjort likadant på andra orter. Han tog kontakt med Marthe Hem, konstnärlig ledare för gatukonstutställning-en Karlstad Street Art, som sammanförde honom med Sagie. 

– Sedan vi köpte fastigheterna 2018 har vi lagt ner mycket krut på vad vissa kan uppfatta som tråkiga saker, som ventilation och värmepumpar, gjort iordning trapphus och sånt. Det är sådant som inte alla ser, så vi ville göra något som gagnar alla hammaröbor. Och kommunen har ju planer om ett levande centrum så detta är ju ett kul sätt att lyfta hela Skoghall, berättar Fredrik. 

Konstnären Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby är född och uppvuxen i Karlstad men bor numera utanför Jönköping.    

Som tonåring började han med graffitti, gick vidare till att måla tavlor och sedan även tatuera. När han får ett uppdrag att göra en muralmålning lämn-ar han ett förslag i form av en grov skiss. Och när han drar igång tar det honom ungefär en vecka att skapa konstverk i den storleken vi nu har i Skoghall centrum. 

Att det blev just en fågel kommer sig av gavelns placering, att hela väggen inte syns på avstånd.

– Jag klurade mycket på den väggen då man bara ser en del av den. Jag tyckte det vore häftigt att göra något som från håll ser ut som att det sitter på taket eller tittar upp över kanten, berättar Sagie som landade till slut i att göra en pilfink som sitter på en gren.

Fredrik Berglöf har endast hört positiva reaktioner och tycker att detta har blivit en kul snackis på både sociala medier men framförallt ute i centrum.  

– Jag ser ofta att det står människor här ute och diskuterar verket. Det är uppenbart att pilfinken är uppskattad, så vi hoppas kunna ta oss an andra tråkiga väggar framöver, avslöjar han. 

Hur länge konstverket kommer stå sig vet man inte.

– Sprayfärgen är en akryl som ska ha bra beständighet. Oljefärg håller ju i hundra år, men akryl har inte funnits så länge så man vet inte hur länge den håller, berättar Sagie som önskar att fler satsar på offentlig konst då det finns många stora ytor som han tycker är ganska gråa och trista.

Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby, konstnären bakom den fina muralmålningen.
Skissen.
Fredrik Berglöf, vd Hammaröbostäder, är initiativtagare till att väggen fick detta konstverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.