Kotokiga Ylva Berg-Bohman

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Liten flicka bor högst upp i ett höghus mitt inne i storstaden. Liten flicka älskar djur. Liten flicka åker ut på landet under sommarlovet. Liten flicka träffar fjällkon Docka. Kärleken är total.

I Bredsjön, en bit utanför Kopparberg tillbringade Ylva, som flickan heter, flera somrar och kom då i kontakt med grannens fjällkor. 

– Jag blev väldigt förtjust i kossorna. En av dom, Docka, blev min bästa kompis. Jag låg under hennes mage och mjölkade mjölk som jag drack direkt ur spenarna, red på henne och tillbringade mycket tid med henne i hagen, berättar Ylva.

Intresset för kor har hållit i sig sen dess. Och då framförallt för fjällkor. Det märks mycket väl när Ylva visar oss runt hemma. Det är kor överallt. Foton, tavlor, krukor och massor av prydnadskossor är utplacerade i hela huset. Ett helt vitrinskåp fullt med kossor i alla möjliga storlekar och fasoner har en framträdande roll i huset. Det finns inga som helst tveksam-heter, här bor en kotokig dam. Ylvas intresse för kor har i vuxen ålder fört henne till Skallskog fäbod utanför Leksand dit hon återvänder varje sommar. Här får hon träffa sina älskade kor och ta del av fäbodslivet.

Ylva har under åren som gått tagit en hel del bilder på sina pälsklingar och på livet i fäboden. 

– När man besitter en sådan bildskatt måste man bara göra någonting med den, säger Ylva.    

Tanken om att göra en bok väcktes, och med en förläggare i ryggen satte Ylva igång med boken och gjorde författardebut som 72-åring. I mars 2018 började hon skriva texterna och välja ut bilder. Tredje januari 2019 kom boken ”Fjällkor och fäbodliv” ut på marknaden. Ylva, som arbetat som lärare i 38 år, hade redan klart för sig vilken målgrupp hon ville rikta sig till.

– Jag har gjort boken med mycket bilder och pedagogisk text i stora bokstäver så att den ska vara lättläst för barn. Jag berättar om en livsstil och om djur som håller på att försvinna i vår moderna tid, säger Ylva.

Hennes förhoppning är att boken kan användas och läsas på förskolor och lågstadier. Samtidigt berättar hon att intresset är stort av många äldre som vill köpa boken till sig själva och inte till barnbarnen. 

– Det påminner dem väl om en tid som är på väg att dö ut, avslutar Ylva.

 

Boken kommer att finnas för utlåning på Hammarö bibliotek så småningom. Vill ni ha ett eget exemplar av denna fina bok kan ni ta kontakt med författarinnan själv. Ni hittar henne i Röda korsets second handbutik i Skoghall, där hon är bok- och mediaansvarig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.