Kungen av husmanskost – Vi träffar krögaren Stefan Wärnefors

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Det är en mycket rutinerad man som tagit över kastruller och slevar på ett av Skoghalls populäraste lunchställen. HammaröNytt träffar Stefan Wärnefors som från och med augusti driver Cateringspecialisten, som nu kommer kallas Restaurangen i Folkets Hus helt enkelt. Matintresset är stort och har funnits med sedan barnsben.

– Jag var alltid med mamma vid spisen, berättar Stefan. Hon var verkligen duktig i köket och när jag sen började vara hos dagmammor fick jag lära dom hur man lagar mat, fortsätter Stefan.

Inom restaurangvärlden är han ingen dununge. Från köket hemma hos mamma gick vägen direkt ut i arbetslivet med en tjänst på Restaurang Freden i Karlstad. Detta var i slutet av 70-talet och den som ville vara poppis då skulle ha långt hår. Något som inte är så lämpligt när man ska arbeta i ett restaurangkök.

– Jag var alltså tvungen att klippa av mig mitt långa hår för att få jobbet, berättar Stefan.

Efter sex år på Restaurang Freden var det dags att se sig om i världen. Det blev ett par vändor till Libanon som kock i FN-tjänst och mellan tjänstgöringarna landade Stefan i Göteborgs restaurangvärld. Sedan tog han sikte på hemorten Karlstad igen, och återvände till Restaurang Freden. Denna gång stannade han bara några månader innan han såg sig om efter andra utmaningar. Det blev en period då Stefan arbetade på lite olika pizzerior runt om i Karlstadtrakten. Där lärde han sig att baka pizzor, och lärde pizzabagarna att laga husmanskost. Ett meningsfullt utbyte av matlagningskunskaper som gagnade båda parter.

– Just husmanskosten brinner jag för, berättar Stefan vidare. Det är mat som många idag inte tar sig tid att tillaga. Och det ska vara de ursprungliga rätterna. En biff Lindström är till exempel inte en biff Lindström om den inte serveras med kapris. Då får man helt enkelt kalla det något annat. Favoriten är för övrigt rotmos och fläsklägg, skrattar han.

När Rasta i Väse behövde ny kock gick tjänsten till Stefan. Nyfiken på nya erfarenheter gick Stefan vidare med jobb på Lambergsgrillen, Höje golfklubb och som delägare i Pråmen. Där  var han verksam i ungefär 16 år innan han sålde. Pråmens nya ägare döpte om till Båten och Stefan återvände till Rasta i Väse.

En person som funnits vid Stefans sida under många år är Engelbert Seiler. De drev golfrestaurangen i Höje tillsammans och arbetade ihop både på Lambergsgrillen och Freden. När Engelbert och Bosse Gustafsson bestämde sig för att sälja Cateringspecialisten på Skoghall gick frågan till den forne vapendragaren Stefan. Och det är här vi är idag. I början av augusti öppnade lunchrestaurangen på Skoghall igen. Under sommaren har Folkets Hus renoverat och fixat med framförallt köket och kassalinjen, men även bytt ut bord, gardiner, dukar och dekorationer.

– Det finns mycket att förvalta efter Engelbert och Bosse med respektive fruar, säger Stefan. – Självklart vill jag sätta min egen prägel på maten men som gäst kommer du att känna igen mycket. Soppan och salladsbuffén kommer till exempel finnas kvar, och det kommer fortfarande att gå att välja mellan flera olika rätter varje dag. Man ska inte ändra på ett fungerande koncept helt enkelt, fortsätter Stefan.

Förutom att Shqipe Guta som vi träffat flera år i restaurangen är kvar, har Stefan anställt kocken Linda Westin som senast varit verksam på Bra Mat hemma. Innan det jobbade hon i restaurangen på Värmlands Museum, Ditt Matställe och även hon på Rasta i Väse. Det värnar om att vi även i fortsättningen kommer få god och vällagad mat i restaurangen i Folkets Hus.

Tiden utanför jobbet vill Stefan helst dela med sin familj och gärna tittandes på en hockey-match. Helst då på plats i Löf-
bergs Arena när Färjestad har hemmamatch. Det händer även att han snörar på sig skridskorna själv och kör ett pass med sina gamla polare. Ett sätt att hålla sig i form helt enkelt.

Det är alltså i restaurangen i Folkets Hus på Skoghall som vi fortsättningsvis kommer träffa på Stefan och även hans fru Anna. Hon är en välkänt ansikte för många här på Hammarö, då hon tidigare har arbetat på Nettas Blommor i många år.

Linda Westin, Stefan Wärnefors, Anna Wärnefors och Shqipe Guta poserar nöjt bakom nya kassalinjen.

Nya bordsdekorationer och nya dukar är en del av uppfräschningen av restaurangen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.