Kurs för 65-plussare

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Dagens barn föds in i den digitala världen. Redan från tvåårsåldern är det många barn som har egna plattor som de behärskar obehindrat. 

För dagens 65+ generation är läget annorlunda. Att behärska dator och smartphone kan vara svårt för många. Detta är något som Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland tillsammans med teknikleverantören Telia nu gjort gemensam sak av och startat projektet Mer Digital. Några av länets kommuner har hoppat in i projektet och erbjuder kursen till alla som fyllt 65 år.

Pilotprojektet gick av stapeln i Sunne januari 2018 och sedan följde Eda upp med en kurs före jul. Nu har kursen nått Hammarö och den blev snabbt fulltecknad när de 3 167 inbjudningarna hade skickats ut. Projektledare för den här satsningen är Staffan Warmland som arbetar som utvecklingsledare inom IT i Hammarö Kommun.

– Vi fick ett fantastiskt gensvar på de här inbjudningarna och anmälningarna rasade in, berättar Staffan. Det visar att den här typen av kurser behövs, fortsätter han. 

Skoghalls Folkets Hus användes som kurslokal och kursen pågick under fyra eftermiddagar i tretimmarspass. Varje dag deltog ett sjuttiotal intresserade 65-plussare och lärarna bestod av digitalkunniga högstadieelever från öns högstadieskolor.   

   Vid varje bord satt sex personer som ville veta mer om den digitala världen, tillsammans med två lärare och en handledare. De 24 högstadieelever som agerade lärare delades upp på de fyra olika passen. 

– Jag tyckte att det var trevligt och roligt att hjälpa till, säger Emilia Uggla, Hammarlunden 9C. Dessutom fick vi ju lite betalt och det var ju ett extra plus, avslutar hon.

Hela projektet blev ett generationsöverskridande arbete som blev mycket uppskattat av både unga och äldre. I samband med kursen fanns även Nordea, Swedbank, Värmlandstrafik och PRO på plats. Kursdeltagarna kunde få hjälp med att bland annat skaffa mobilt Bank-ID och lära sig hur man betalar räkningar på nätet. 

– Kursen var mycket bra. Ungdomarna var väldigt kunniga och tog hand om oss äldre på ett väldigt trevligt sätt. Ett bra kursupplägg som jag rekommenderar andra kommuner att ta efter, säger Vanja Skoglund, en av deltagarna. 

För de som inte hade möjlighet att delta i denna kursomgång finns andra möjligheter till lärdom. Biblioteket har startat Bibblans IT-tjänst, även den kostnadsfri. Måndagar kl. 15-18 och torsdagar kl. 13-16 är det drop in. Till och med maj finns då Anders Johansson på plats i
biblioteket som lärare i dessa frågor. 

 Så här såg det ut i Folkets Hus när kursen pågick. Unga lärare, äldre deltagare och handledare samtalade om dagens digitala värld.

Vanja Skoglund, en av deltagarna.

Staffan Warmland, projektledare för den här satsningen.

Emilia Uggla, en av de unga lärarna. Ett modernt porträtt taget av Emilia själv, en så kallad selfie.

Vi fick några rader från en av ungdomarna som var lärare under de här dagarna. Hen vill vara anonym.

”Jag tyckte att det var en rolig vecka med mycket trevliga pensionärer. Jag hjälpte till med Swish och att köpa bussbiljetter digitalt. De tre timmar vi hade gick väldigt fort då det var roliga samtalsämnen man hade, bortom elektronik. Jag tror också att de äldre tycker de va kul, jag tycker att det är viktigt att de också är med i digitaliseringen och kan därmed komma in i samhället på ett annat sätt. Att skapa ett instagramkonto till en pensionär som ville följa Hammarö kommun, barn och barnbarn tyckte jag kändes bra. Jag kände att jag hjälpte till och det var extra kul när man fick ett bra bemötande. Om ett liknande erbjudande skulle komma upp igen skulle jag definitivt tack ja. Vill tacka alla underbara äldre som spenderade veckan med oss. Ni gjorde den rolig och intressant.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.