Kurs i säker hästhantering

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Hästen är ett flyktdjur och behöver tränas i att hantera olika situationer för att bli trygg. Likaså behöver ryttaren träna sig på att läsa av sin hästs reaktioner för att bli en trygg ryttare. Trygg ryttare = trygg häst.

Det tog Anne-Lie Holmer fasta på, förutom att få hästvänner i olika dicipliner och åldrar att träffas, när hon arrangerade kursen Säker häst i Hammarö Ryttarförenings regi. Kursledare var den rikskända före detta ridande polisen, numera pensionären, Ulla-Carin Carlsson-Lindqvist.
   Ridsporten ligger på tio i topp-listan när det gäller antal idrottsutövare i Sverige. Ser man till skaderisken så ligger ridsporten högst när det gäller antal allvarliga skador. Det gäller att träna sig själv och sin häst för att förebygga skador och olyckor så långt det går.

En dag i början av juli besökte Ulla-Carin ridskolan här på Hammarö för att hålla sin kurs ”Säker hästträning”. Kursen vänder sig till alla som håller på med hästar och till hästar oavsett ålder, ras eller vad hästen används till. 

Kursen började med ett pass på två timmars teori där fokus låg på hästens instinkter och naturliga beteende, och hur de som umgås med hästar bör bete sig. 

– Hästen är ett flyktdjur vilket gör att den ibland kan göra helt oväntade saker som ibland kan bli riktigt farliga. Kan vi lära oss förstå varför hästen gör si eller så har vi kommit långt i hur vi ska umgås med hästen på ett säkert sätt, säger Ulla-Carin. 

Det här var första grundkursen och hindren och farorna på banan var av det enklare slaget. I alla fall för de flesta ekipagen. Det kanske var så att ryttarna gjorde det svårare än det var? För visst läser hästen av oss människor hur vi beter och känner oss. Är vi nervösa blir hästen nervös. Under fortsättningskurserna ökas sen svårigheterna för att så småningom innehålla exempelvis både rökridåer och eld.

Under kursen reds hästarna, leddes för hand eller tömkördes genom övningarna. De fick träna på liknande sätt som polisekipagen gör och ta sig över och igenom olika hinder på ett lugnt och tryggt sätt. Övningarna gick bland annat ut på att ta sig igenom två skynken, gå över ballonger, gå förbi och genom blinkande lampor och genom en liten korridor av paraplyer. Saker som inte är så naturliga i hästarnas värld.

– Nästan vem som helst kan träna sin häst själv men man behöver lite vägledning i början. Har man ingen egen häst kan man lära sig mycket genom att bara titta på, vilket folket på läktaren fick göra berättar Anne-Lie.

Att ridsporten är en bredd-idrott märktes tydligt på de 15 ekipage som deltog i kursen denna lördag där de yngsta ryttarna var 15 år och den äldsta 67. Kunskapen bland ryttarna varierade lika mycket som hos hästarna vilka varierade stort i ras och vad de används till. Här fanns allt från meriterade hopponnyer, dressyrhästar, kör-hästar och westernhästar till den rena hobby- och sällskapshästen.

Ulla-Carin är är känd över hela Sverige tillsammans med sin dåvarande arbetskamrat, polis-hästen Utter. Tillsammans åkte de land och rike runt, och gjorde uppvisningar med sina kunskaper. Utter tävlade i msv dressyr och lätt hoppning, och var även med i TV, film och reklam.

Utter var en ovanligt tuff och orädd häst som föddes 1975 och var i tjänst fram till september 2002 då han gick i pension och skänktes då till Ulla-Carin av Polismyndigheten. Hon och Utter tjänstgjorde tillsammans i 23 år. Efter en skada fick han lämna jordelivet för de evigt gröna ängarna 2006.

 

 

Hästen Hero ser lite fundersam ut. Det händer mycket konstigt i ridhuset denna dag.

U-C rör lite på bandet och ponnyn Nettan tycker det är lite läskigt. Sofia sitter lugnt i sadeln.

Jo, men visst! Bara bandet ligger still vågar sig Nettan över bandet.

–Matte, det där är läskigt på riktigt!

Den treåriga hästen kollar noga in om det är okej att gå nära. Se hur lugn matte är som håller i ledrepet.

Snart dags att plocka upp och rigga banan med all rekvisita som hör till kursen.

Här byggs banan upp.

Tinkerhästen Pajen med matten Eva Andersson klarade ballongerna galant.

Han klev till och med på en utan bekymmer fast den small.

Pajen verkar vara tryggheten själv.

Dags för ballonghindret. U-C riggar och förklarar.

Hästarna väntar lugnt och stilla på sin tur.

De fanns de som följde kursen från läktarplats. Tips och idéer att ta med när man tränar sin egen häst sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.