Låga grundvattennivåer i länet

Text: ANNIKA  Foto: PIXABAY

 Värmland har tagit sig in på SMHI:s lista över de län där grundvattennivåerna är oroväckande låga.

Läget är inte lika kritiskt som det var föregående år men så allvarligt att SMHI klassar läget i Värmland som särskilt svårt. Dock bedömer Länsstyrelsen att den allmänna vattenförsörjningen inte påverkas av situationen, baserat på jämförelser med tidigare perioder då grundvattennivåerna varit låga.

– Nivåerna i de stora grundvattenmagasinen är under de normala för årstiden i länet. De låga nivåerna beror på ett långvarigt nederbördsunderskott. För att få en normal grundvattensituation behövs betydligt större nederbörds-mängder än normalt, berättar Linda Kylén, miljöanalytiker på Länsstyrelsen Värmland.

I dagsläget är inga bevattningsförbud utfärdade i Värmland, men det kan ändå vara klokt att fundera över vad man kan göra för att minska sin vattenanvändning. Ta korta duschar i stället för att bada i kar, laga droppande kranar, inte diska under rinnande vatten och bara köra disk- och tvättmaskin när de är fulla. Fler tips hittar du på Länsstyrelsens sajt, sök på ”spara vatten”. 

   Den som har egen brunn bör vara uppmärksam på sitt vattens kvalitet. 

– I de små grundvattenmagasinen, som främst påverkar personer med egen brunn, är nivåerna mycket under normalt i de södra delarna av länet. Enskilda brunnsägare bör därför vara uppmärksamma på sin vattentillgång. Vid långvarig torka och minskad vattentillgång kan dricksvattenkvaliteten i brunnar påverkas. Man har då ett eget ansvar för att kontrollera dricksvattnets kvalitet och man bör vara uppmärksam på förändring av vattnets färg, lukt eller smak, fortsätter Linda Kylén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.