Landets mest miljövänliga golvslipare

-Tony Sonnö utmanar branschkollegorna

Återvunnet slipdamm, miljövänligt lack och renoverat istället för nytt. Golvslipningsföretaget TS-sliparn värnar miljön på flera plan och ägaren Tony Sonnö vill utmana branschen att bli bättre inom miljöfrågor.

– Jag tänker säga att jag är den miljövänligaste golvsliparen i Sverige och om jag har fel får någon gärna säga till, det är bara bra om det kommer fram andra idéer om hur det kan bli ännu bättre, säger han.

Tony Sonnö har arbetat med slipning av golv sedan 90-talet och han jobbar med både trä, sten och betong. Han var även en av de första som började med diamantslipning av trägolv.

– När jag började med det så skrattade folk åt mig, men nu kommer det mer och mer, det tar bättre och man får ett jämnare och finare golv, säger han. Sedan har jag alltid dammsugare kopplat till maskinen, så det är garanterat dammfri slipning.

Slipdammet kan dock vara ett problem eftersom ytorna på gamla golv ofta innehåller giftiga ämnen. Tony berättar att han därför är noga med att deponera allt slipdamm.

– Jag har speciella dammsugare som separerar dammet och jag har såpass lång erfarenhet att jag ofta kan se på golvet vilket årtionde det är ifrån. Äldre golv är behandlade med medel som inte används i dag och då måste det avfallssorteras på ett annat sätt. Det finns många som säger att slipdammet är så lite att det inte gör någonting, men om man räknar in alla golvslipare i Skandinavien så rör det sig ju om ton med damm.

Även rollers som används för lackning är han noga med och han berättar att han aldrig sköljer ut lacken i avloppen.

– Jag har behållare som jag lägger rollern i när jag har använt den och sen deponerar jag den som avfall när den inte går att använda mer. Jag såg ett teveprogram om nya uppfinningar där någon hade en rollerbehållare, men det har jag använt i tio år.

I många hus och lägenheter ligger det gamla golv och Tony menar att de går att renovera i mycket större utsträckning än vad folk kanske tror.

– Jag kan laga gammal parkett och även homogena ekgolv, säger han. Jag har samlat på mig gamla stavar, genuina från 40- och 50-talet, så det går att byta ut och laga. Och att renovera gamla golv är också mycket miljövänligare än att nytillverka.

Han arbetar även med att slipa upp betonggolv, något han menar är ett betydligt bättre alternativ än målad betong.

– På ett målat betonggolv så släpper färgen förr eller senare och då måste man måla igen och igen. Om man slipar det kan man få det hur blankt och tätt och fint som helst, det håller mycket bättre. Det är något som jag tycker att kommuner och liknande skulle satsa mer på.

Han är också mån om att använda miljövänliga produkter och han menar att alla kan göra det valet.

– Det finns vissa lacksorter som har bättre innehållsförteckning än andra och då kan man ju försöka använda de sorterna. De bästa är dessutom svensktillverkade. Jag polerar stengolv och trapphus med en speciell såpa, det ger ett bra och hållbart resultat och då behövs inga andra kemikalier.

Det som nu ligger i pipeline, berättar Tony, gäller att försöka få lacktillverkarna att sälja lack på tjugofemlitersdunkar istället för på de standardmässiga femlitersdunkarna. Detta för att minska mängden emballage.

– Jag skulle också vilja ha ett återanvändningssystem, att jag kan sälja lack och köpa tillbaka det som inte används så att man inte får något spill, säger han. Man kan personligen göra väldigt mycket för miljön, det går att göra mer än vad som står på miljöcertifikatet.

Text: Sofie Borg

Tony_In_Action_webbad Tony_portratt_webbad

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.