Lär dig hjärt-lungräddning

Text: ANNIKA

Olyckor och sjukdomsförlopp händer dagligen. Överallt. Det kan vara så att det är just du som är först på plats när det sker. Vet du vad du ska göra om någon i din närhet får ett hjärtstopp? Att agera snabbt kan rädda liv och minska risken för kroniska skador.

hjärt-lungräddning innebär att man hjälper till att pumpa ut blodet i kroppen manuellt. Kraftiga bröstkompressioner i högt tempo varvet med inblåsningar – mun mot munmetoden – kan ge tillräcklig blodcirkulation tills professionell hjälp kommer. Trettio kompressioner och två inblåsningar görs utan uppehåll. Ju tidigare detta startas desto större blir chansen att överleva vid ett hjärtstopp.

Många arbetsplatser erbjuder sina anställda en kurs i hjärt-lungräddning och det finns kurser på många av studieförbunden som man kan anmäla sig till. På många av dessa kurser får man även lära sig hur man använder en hjärtstartare. Hjärtstartare finnas på fler och fler ställen ute i samhället. Kolla var de finns i just din närhet.

 

Här finns hjärtstartare

Clevegården, Djupsundshallen, Hammarlunden (Gunnar Turessonsalen), Hammarö Arena, Hammarögymnasiet, Kilenegården, Kommunhuset, Sätterstrands badhusTrumvägen 15 A och Återvinningscentralen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.