Läs och lär av skylten

Text och foto: ANNIKA

I området mellan Hallersrudsleden och Kilenegården finns det inte bara många stallar utan även två stora ridanläggningar. Det innebär att många med häst rör sig längs vägen.

–  Många som kör bil förbi oss med häst har ingen aning om vad som kan hända om hästen blir rädd. Att sänka farten kan vara en enkel livförsäkring för oss alla, säger Melinda Blomqvist, verksamhetsansvarig vid riskolan.

  På vägen ut mot Kilenegården har det nu kommit upp en ny vägskylt. Den visar tydligt hur du som bilist ska förhålla dig till de hästekipage som befinner sig på vägen. Denna skylt är en förstärkning till de farthinder som står närmare nerfarten till Hammarö Ryttarförening. Dessa farthinder kommer att plockas bort under vintern för att underlätta för snöröjning. Det innebär dock inte att det är fri fart på den vägen.

– Från kommunens sida gör vi så mycket vi kan för att det ska bli säkert för alla som rör sig i trafiken. Till nästa sommar får vi se över vägsträckan ännu en gång, säger Bosse Henriksson, kommunstyrelsens ordförande.


35 thoughts on “Läs och lär av skylten

 1. Riktigt bra!! Tränar själv på en ridskola och har lagt förslag där. Att dom även ska utbilda föräldrar som kör sina barn till ridskolan i trafikvett med häst! Dessutom önskar man att det ingick mer i körkortsutbildningen.
  Finns denna skylt att köpa för andra klubbar??

  1. Tro mig! Arbetar som trafiklärare. Påtalar alltid huuuur
   Viktigt det är att hålla avstånd till hästar, kreatur människor vid vägkant ja allt. Men om de sen tillämpar det är en annan sak. Skamligt tycker jag att de inte håller avstånd för det blir fordonsföraren som bär ansvaret om hästen skulle ”ramla” över fordonet eller börja backa (som en del hästar gör) på en bil
   Det tänker dom inte på.. finns ingen trafikförsäkring för hästar..

   1. Man läser väldigt ofta på nätet (många män i 30årsåldern )som inte tycker att hästar ska vara i trafiken och att de ofta ska visa det genom.att dra förbi nära. De hade aldrig haft samma beteende om det vore en älg där stod.nm

    1. Hej Karin!
     Jag kan tyvärr inte svara på det, men kontakta reklambutik.se eller provia.se så får du säkert svar.
     //Kicki

   1. Hej Carrie!
    Kanonfin och bra skylt? Skulle behövas även här i smålandsskogarna. Kan man få den mailad?

   2. Hej jag skulle väldigt gärna sätta upp en likadan skylt på vår lilla ridskola. Jag har mest barn på shettisar och små ponnyer och stallet på ena sidan vägen och hagar och paddock på andra sidan. Detta är en ”genväg” mot samhället så många som kör regelbundet här. Även lantbruks fordon.Det är en 70! väg som vi ansökt om hastighetssänkning men fått avslag pga att det är landsväg. En sådan här skylt skulle vara perfekt eftersom det inte är ett vägmärke. Betalar vad det kostar
    Med vänlig hälsning, Monica Skabersjö slottsstall. 0735131820

    1. Hej Monica!
     Ta kontakt med Cerrie Hedin för underlaget, vi hör av oss med kontaktuppgifter.

     //Kicki

   3. Vi vill gärna ha en skylt! Vad kostar det och kan man sätta upp den utan att först meddelat kommunen?

    1. Hej Jan!
     Ta kontakt med Cerrie Hedin som gjort skylten, jag mailar kontaktuppgifter. Kontakta din kommun om vad som gäller.

     //Kicki

 2. De e bra att de gör något men blir dock riktigt förbannad över va nonchalanta folk är på vägarna, det är max 40 där å på hallersrud leden är de max 50 vid korsningarna men är ca 1 på 30 som håller begränsningen! Kommer man själv på vägen och saktar in för att sedan slå blinkers blir folk sura å kör om på vänster sida ibland.. bort med huvudleden och högerregel i varje korsning där plus någon fartbula borde göra susen! Något liknande borde åxå göras på den omtalade vägen dock är många bättre där men långt över 40 är ju standard tyvärr!

  1. Men det handlar ju inte bara om att vara trafiksäker. Hästen kan bli rädd för något som blåser i från sidan. För någon idiot som tutar ? eller helt enkelt för något inbillat!
   Tro mig! Ingen ryttare rider på trafikerad väg för att det är kul. Vi är på väg mot skog och trevligare ridvägar när vi på kortast möjligaste stund vistas i trafik. Kör försiktigt. Var klok och inte bitter. Det kommer du ha nytta av många gånger. Inte bara i förhållande till hästar.

  2. En ännu enklare lösning är att alla helt enkelt kör sakta förbi, med stor marginal i sidled. Då behöver varken häst, ryttare eller bilist bli skadad.

  3. Hästen kan vara trafiksäker. Men kanske inte idiotsäker. Kör trafiksäkert använd vett och hjärna.
   Blir hästen rädd. Ja då vet du….

  4. Hur ska hästen bli trafiksäker tänker du, om den inte får vara på vägen.. förrän den är trafiksäker?? Hönan eller ägget….

  5. Hur tycker du då att vi ska få dom trafiksäkra ?Dessutom inget djur eller barn är trafiksäker.Alltid bilist som ska vara den bättre delen.??

  6. Ingen häst är 100 % trafiksäker och hästar har företräde i trafiken. Den är oundvikligt att behöva passera vägar för att nå ridvägar så det får du allt leva med. Sakta ner om du i vart fall är rädd om din bil.

   1. ”…och hästar har företräde i trafiken.”
    Hästar och deras ryttare får vackert följa trafikreglerna som alla andra trafikanter.
    Läs vad lagen säger.
    ”Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om du kommer från terrängen in på en väg, har du väjningsplikt.”

    1. Absolut, men om en olycka händer så är det enbart bilistens ansvar. Kommer hästen lös från hage eller har tappat sin ryttare och du kör på den så är det strikt ditt fel. Ska ryttaren få någon del av ansvaret så behöver denna varit vårdslös.

 3. Hästar har inte nånting på vägen att göra,de ska hållas inom inhägnat område ,ren idioti att det ska ridas efter vägen

  1. Ja, du Christer. Om det vore så enkelt att hålla hästarna inom inhägnat område. Nu bor vi på Hammarö. Här finns inte mycket mark kvar för oss som rider att vara på. Som hästägare och ryttare här på ön har vi ibland inget annat val än att vara på bilvägen när vi ska till bättre ridmarker eller till någon av ridanläggningarna för att träna. Att vara ute i skog i mark är en del av tjusningen med att rida och att ha häst. Man bör inte heller rida på gång- och cykelväg men ibland har vi inget val där heller. Jag vet att i vissa kommuner runt om i landet ges det dispens att rida på vissa sträckor av gång- och cykelvägar. Så är tyvärr inte fallet här i kommunen. Det är för farligt att vara ute på bilvägen för att många av bilisterna kör förbi oss som idioter. Oftast visas ingen hänsyn alls. Vi sitter på levande djur som inte är lobotomerade. Deras instinkter sitter kvar. De flyr om det dyker upp något farligt. Det kan hända att de då hoppar ut framför en bil. Scenariot där vågar jag inte ens fantisera om. Nej, visa hänsyn till varandra så ska du se att vi kan vara ute på vägarna både till fots, till cykel, i bil och till häst.

  2. Vissa bilister (du verkar vara en av dom) har ingenting på vägen att göra utan borde vara instängda så att ingen annan levande varelse ska behöva träffa dom. Man har inte ensamrätt på vägen för att man sitter i en bil läs på gällande lagar och regler..

  3. Christer- Nu får du nog tänka till både en och två gånger innan du yttrar dig. Vi kan tycka och tänka vad vi vill om att ha varandra på vägarna men du får förhålla dig till att ” alla” har lika mkt rätt att vistas på vägen, så är det bara! Är det då inte bättre att vi hjälps åt att göra det så säkert som möjligt för alla parter. Det tar ju inte så många sekunder att passera häst med ryttare, skulle man som bilförare då inte kunna slå av på takten en liten , liten stund när man passerar. Ingen kan väl ha så bråttom att det inte går att sänka hastigheten för säkerhetens skull! En eventuell kollision är ingen trevlig upplevelse för någon och kan ske med dödlig utgång! Sen kan jag berätta att det är ALLTID bilföraren som blir skyldig vid eventuell kollision med häst. Så fort bilen är i rullning så är det bilföraren som är skyldig. Står där i mot bilen still är det ryttare och häst som blir skyldig. Jag råkade själv ut för att en ryttaren tappade kontrollen över sin häst och ekipaget red in i min bil, tack och lov hade jag stannat och stod still med bilen. Försäkringsbolaget informerade mig ang ovanstående och ryttaren fick ersätta skadorna på bilen. Hade bilen varit i rullning hade jag blivit skyldig!

  1. Enklast är nog att ta reda på vilket företag som gjort denna, och beställa från samma. Ring Hammarö kommuns kontaktcenter, de kan säkert hjälpa dig med information.
   //Kicki

 4. Är det nån som vet vad som gäller för joggare kontra häst? Vi har bekymmer med joggare som kommer i full fart bakifrån och springer förbi hästarna på vägen (ofta har joggarna dessutom musik i öronen…)
  När vi försöker förklara riskerna med att springa ”in i rumpan” på en häst så får vi ofta skäll och de anser att om vi inte ”har kontroll på hästarna” så får vi inte vistas i trafiken…?!

  1. Hej Bekymrad!
   Då hästekipage räknas som fordon och ska framföras på höger sida i färdriktningen, och joggare räknas som gångtrafikanter och ska vistas på vänster sida, så borde detta inte vara något problem. Om joggare ”springer in i rumpan” på en häst är någon av dem på fel sida vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.