Läsdraken ska sporra till läsning

Om orden är nyckeln till ett rikt språk, kan bokläsningen liknas vid själva upplåsningen. Till barnens hjälp kommer nu en snäll (och möjligen eldsprutade) bokläsande drake.

Läsförståelsen hos barn sjunker, sett över hela landet och i internationell jämförelse. Att man arbetat länge med detta på Hammarös skolor kunde ni läsa om förra numret av HammaröNytt (intervjun med Rickard Asker). Och arbetet fortsätter. Det aktuella läsprojektet på Mörmoskolans F-6 startade i januari och ska avslutas på världsbokdagen den 23 april.

Projektet syfte är att öka läslusten. Ett sätt är att avsätta mer lästid under ordinarie skoltid. Och förhoppningen är att det uppmuntra till mer läsning på fritiden.

– Det är inte så mätbart, men vi tycker oss märka att barnen läser mycket mer just nu, säger Christina Löfstrand som tillsammans med Eva Rundin, Camilla Kristiansson, Linda Jansson och Britt Fegraeus utgör projektgruppen.

Det mätbara resultatet är antalet böcker som eleverna läst. Priset är ett bokmärke som tagits fram speciellt för projektet, efter en akvarell av Britt Fegraeus. Tre böcker ger brons, fem böcker innebär silver och slutligen sju eller fler böcker ger guld. Barn med lässvårigheter får givetvis räkna in ljudböcker. Och alla förskolebarn får automatiskt en bronsdrake.

Inledningsvis tilldelades projektet en summa pengar för att köpa in lite nya böcker.

– Det behövs. De få böcker vi har idag uppfyller egentligen inte kravet på ett skolbibliotek, men vi har ju det stora biblioteket i Folkets hus som vi besöker ofta, berättar Linda Jansson.

Alla som får en bokmärke är också med i utlottning av biobiljetter.

lasdrake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.