Låt dig inte luras!

 Våren är i antågande och med den det säkra vårtecknet som består av gästarbetare. Jag har nämnt detta i mina tidigare krönikor men det tåls att ta upp igen.

Jag är säker på att du vet vilka jag syftar på. Det är de som knackar dörr och erbjuder billiga arbeten som asfaltläggning, takarbeten och allehanda saker som husägare kan behöva hjälp med. De kan också vilja sälja till exempel elverktyg. Dessa personer kan vara rätt hotfulla när de knackar på, men låt dig inte skrämmas av det. Som polis kan jag bara ge dig en rekommendation. Anlita dem inte! Risken är stor att du kom-mer att bli ordentligt lurad. Både på jobbets utförande och även på den ekonomiska biten. Och kom ihåg att det inte finns några som helst garantier på att deras jobb utförs professionellt eller ens blir gjort. Och många gånger vill de ha betalt i förskott. Risk för att du blir grundlurad med andra ord.

Tidigare har jag berättat om vishing och vad det innebär. Denna trend verkar ha avtagit något, men var på din vakt ändå. Bedragare hittar alltid nya vägar att vilseleda på, så var alltid vaksam när du blir uppringd eller får oväntade mail eller meddelanden på telefonen. Det säkraste är att du alltid är den som tar kontakten. Ring aldrig tillbaka på det telefonnummer som du blev uppringd ifrån.

Ett dödsfall har skett på Hammarö. Nu vet vi att det inte rörde sig om ett mord. När det inte är självklart vad dödsorsaken beror på och/eller om det finns särskilda omständigheter på platsen kan vi rubricera dödsfall som ”Misstanke om mord” vilket ger oss utökade befogenheter i vårt arbete. Vi kan då göra tvångsåtgärder, som att ta saker i beslag för teknisk undersökning. Så låt er inte luras av krigsrubrikerna i tidningarna, vi misstänker inte  alltid mord bara för att vi sätter den rubriceringen. 

Annars har det varit rätt lugnt här på Hammarö sen senast jag skrev. En form av bedrägeri mot våra handlare har fått ny fart. De handlar varor i lösvikt, till exempel lösgodis, som de väger och sätter på prislapp. Sen fyller de på ytterligare utan att göra ny prislapp. Stöld och bedrägeri på samma gång. Idag har handlarna kameror i butiken och detta hamnar på film. Utöver detta är det några dieselstölder, försök till inbrott på några ställen och en del skadegörelse. 

Skadegörelsen som skett här på ön har nog de flesta av er sett. Många busskurer har blivit sönderslagna. Totalt rör det sig om åtta kurer som har fått krossade glasrutor. Vad man finner för mening med det här förstår jag inte. Nu ber jag er läsare om hjälp med att lösa det här. Vi har ett vittne som sett personer vid en kur på Segelvägen. Vittnet var ute runt midnatt och såg en röd bil som stannat till vid hållplatsen. Han vågade inte gå närmare men såg att bilen var röd. Det kan ha varit en mopedbil eller eventuellt en Volvo, troligtvis av äldre modell. Ni som vet något eller tror er veta, hör av er till mig. Detta meningslösa förstörande måste få ett slut. Pengarna detta kostar oss kan gå till bättre saker än att laga glasrutor.

För övrigt kan jag berätta att vår familj har fått tillökning. Vi har skaffat en valp av rasen Afghan som heter Dallas. Det är som att få en bebis i huset. Passning dygnet runt. Men det är inte bara jobbigt, det är väldigt roligt också. Och han blir väl vuxen en dag han också.

Be careful out there!

Lennart

 

 

 

 

Till vänster ser ni Lennart tillsammans med Dallas ute på Räggårdsviken.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.