Lena förverkligade sin dröm – startade egen städfirma på Hammarö

Efter 25 år inom vården kände Lena Larsson att det var dags att byta bana. Idén föddes om en egen städfirma och i mars i år startades Lenas Städservice på Hammarö.
– Jag bestämde mig för att det var nu eller aldrig, säger hon.

Lena Larsson heter kvinnan bakom nystartade Lenas Städservice. Hon har en mångårig erfarenhet inom vården, men i samband med omstruktureringar bestämde hon sig för att det var dags att prova något nytt.
– Jag såg en möjlighet att utbilda mig, säger hon. Sedan jobbade jag ett tag inom hemtjänsten och det var då jag kom på idén att starta en städfirma när jag såg allt det där vi inte hann med. Men just då vågade jag inte starta eget.
Lena berättar att hon under en period var arbetslös vilket gjorde att hon hamnade i vad som kallas fas 3. Dock skulle det hjälpa henne på vägen till ett eget företag.
– Jag fick en fas 3-plats hos en tjej i Karlskoga som hade en städfirma. Jag skötte pappren åt henne så jag kunde ju redan allt det där. Och runt jul förra året bestämde jag mig, då tänkte jag att det var nu eller aldrig.

Så i mars i år startade hon Lenas Städservice. De flesta av kunderna är äldre människor som inte orkar med hemarbetet och Lena menar att den rena drivkraften för hennes del är att kunna hjälpa andra.
– Varje gång man är hemma hos någon så är de så tacksamma, det är ju en stor social bit både för mig och för dem, säger hon. Det är så kul att gå iväg till jobbet, jag känner att jag är så glad. Det var den här känslan jag ville ha: att jag kan göra något för andra.
Drömmen är just nu ett samarbete med kommunen för att kunna utöka verksamheten.
– Jag skulle vilja samarbeta med kommunen, att de kan ta in mig som firma, säger hon. Jag vill gärna börja anställa och jag känner många duktiga människor som det bara är att plocka in om jag börjar få in tillräckligt i firman.
När det kommer till människor som anställer städhjälp så rör det sig många gånger om äldre människor. Lena menar dock att hon vill rikta sig till alla människor.
– Jag följde med en väninna som städade hos en barnfamilj, berättar hon. Och det kändes lika roligt det, de kunde ju ägna sig åt barnen och varandra istället för att städa när de kom hem från jobbet.

Att Lena brinner för sitt nya yrke sticker hon inte under stolen med och hon är också snabb på att uppfatta de behov som finns.
– Det är många som frågar om man kan klippa gräs eller beskära träd och sådant, säger hon. Där skulle jag gärna samarbeta med andra, att om jag vet att det finns någon som kan fixa trädgårdar så kan jag kontakta dem och de kan kontakta mig om städning.
Och i allt övrigt är Lena Larsson sprudlande glad över sin firma och sin vardag.
– Det känns så rätt och det är en underbar känsla. Jag brinner för det här, kontakter med människor och att kunna göra det där lilla extra.

3 thoughts on “Lena förverkligade sin dröm – startade egen städfirma på Hammarö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.