Liam fick träffa sin idol

Text: Annika  Foto: Johanna Nilsson

De stora hopptävlingarna, Wermland Equestrian Games, som gick av stapeln på Equality Line under juni drog många stora ryttarnamn. En av de största var Peder Fredricson som tillhör topp tre i världseliten och som drog storpublik till tävlingarna.

Peder är idol för många, kanske främst för de yngre, och ett av hans allra största fan bor här på Hammarö. Liam Davinski har själv ridning och hoppning som sitt allra största intresse.

Liams intresse för hästar började redan i babyåldern. Familjen bodde då på Ådö, norr om Stockholm, och bodde granne med några goda vänner som hade en stor hästgård. Där fanns travhästar i alla åldrar och närmast familjen Davinskis hus låg hagar och stall där föl och fölston gick.

– Vi var ju ofta i stallet och hälsade på hästarna och när Liam var runt halvåret hade han fångat upp hur fölen lät och kunde låta som dem. Han gnäggade alltså innan han började prata, berättar mamma Jessica med ett skratt.

Hästintresset har suttit i sedan dess och som nioåring fick han äntligen börja rida på ridskola här på Hammarö. Det visade sig att denna unga kille var en naturbegåvning som utvecklades i sin ridning väldigt fort. När Liam var elva år köpte familjen ponnyn Atlas, en mycket välmeriterad hopponny och perfekt familjehäst. Med fler timmar i sadeln gick utvecklingskurvan än mer uppåt och nu började Liam sätta upp mål, han ska bli lika bra som sin idol Peder. 

Liam har precis börjat sin tävlingskarriär. Förutom några klubbtävlingar gjorde han sin debut på stor tävling under maj under tävlingarna på EQ.

– På två dagar gjorde jag tre starter med Atlas och gjorde tre dubbelnollarundor, berättar Liam stolt.

Det är inte många som får möjlighet att träffa sin idol på så nära håll som Liam fick. Men med rätt kontakter gick det att ordna. Något som Liam inte hade en aning om och hans lycka var total när han fick beskedet.

– Han grät faktiskt glädjetårar, berättar Jessica.

Det blev en kort träff med Peder dit han kom till häst efter en träningsrunda. De fick utbyta några ord och Liam fick några tips på vägen om hur han skulle tänka i sin fortsatta tränings- och tävlingskarriär. De tipsen kommer troligtvis bli Liams ledord ett bra tag framöver.

Nu var det inte bara Peder Fredricson han fick träffa. Det slog nog lika högt att få komma in i tävlingsstallet och träffa Peders hästskötare Madde Nord och Peders stjärnhäst H&M Christian K som visade sig vara en riktig charmknutte. Det var tydligt att Christian tyckte om att få besök och charmade besökarna rejält.

Full av nya intryck och insikter satsar nu trettonåriga Liam än mer framåt. Ett steg är att få ihop pengar till en egen stor häst och varenda krona sparas för att nå målet. Och lägg Liams namn på minnet. Vi kommer säkerligen att få se och höra mer om honom framöver.

Liam, Peder och Expression From Second Life Z.
Liam och Kristian.
Liam fick även träffa Pontus Hugosson.
Liam, Leah, Kristian och hästskötaren.
Från Liam och Atlas debuttävling. Foto: privat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.