Lina klar för paralympics

I höst avgörs årets Paralympics i Rio.

– Det känns jätteroligt och jättespännande, det har ju varit en mål i sex år eftersom jag missade London, berättar hammarösimmaren Lina Watz som tillsammans med fem andra simmare utgör det svenska landslaget.

Den senaste gången som HammaröNytt berättade om Lina Watz var för cirka ett år sedan. Då var siktet inställt på VM i Skottland.

– VM gick helt ok. Det blev något pers och jag nådde till mina gamla resultat från 2011, vilket var positivt, berättar Lina.

I april 2015 kvalade hon in till Paralympics på 50 meter frisim. Därefter klarade hon kvalgränserna för 100 meter ryggsim, 100 meter fjäril och 100 meter frisim.

Förra året gick Lina ur gymnasiet. Tanken var då att hon helt skulle gå in för simningen, sponsrad av föräldrarna. Men så blev det inte.

– Nej, jag har jobbat en hel del. Dels behövde jag pengar och sedan är det också kul att göra något annat också. Men jag har dragit ner på jobbet nu.

Trots att Lina klarat kvalgränserna dröjde beskedet om att hon var antagen till årets Paralympics till februari i år.

– Men det var ändå tidigt, betonar Lina som är tacksam över att kunna träna med fullt fokus på Rio.

Redan nu i vår kommer Lina och resten av det svenska landslaget att få stifta bekantskap med Paralympics-miljön.

– Vi kommer att få träna i bassängerna som ska användas i höst och vara med i en GP-tävling. Därifrån åker vi direkt till Madeira och EM-tävlingarna.

Den mesta träningen kommer dock att ske på hemmaplan i Sundsta badhus under ledning av Niklas Judell vid Karlstads Simsällskap.

– Niklas känner mig riktigt väl och vi pratar med varandra i stort sett varje dag. Vår förbundskapten Andreas Jonerholm är också ett viktigt stöd.

I början av augusti bär det av till Teneriffa för ett sista träningsläger innan Paralympics. Och innan dess kan det eventuellt bli ytterligare ett kvalförsök.

– Jag funderar på att försöka med 400 meter frisim, kanske redan i EM. Det är lite mindre konkurrens på de längre distanserna. Å andra sidan är det ganska slitsamt, man är ganska trött i kroppen efteråt.

I samband med uppladdning passar Lina på att flytta från Hammarö till grannkommunen i norr.

– Jag ska flytta ihop med min pojkvän, vi har fått en lägenhet på Rud så det är ganska nära badhuset.LinaFika2 LinaWatsVidKanten1 LinaWatzSidsim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.