Lokalproducerad fossilfri el

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

Om Hammarö Energis planer går i lås kommer vi få en solcellspark på Hammarö.

Hammarö Energi har funderat länge på hur framtidens fjärrvärmenät ska se ut och hur de ska de möta samhällets efterfrågan på miljövänlig fossilfri energi. Sedan i höstas har tanken om en solcellspark växt fram, vilket nu utreds. De vill bygga en en solcellspark på 30 000 m2 vilken skulle kunna producera 2 800 MwH/år. 

Ett lämpligt område för en sådan solcellspark har hittats mellan Hammarö Utbildningscenter och älven där åkermarken inte lämpar sig för byggnation. Att placera solcellsparken just där gör den också väldigt publik vilket det finns en tanke bakom. 

– Man kommer bli påmind om att man bor i en kommun i framkant som jobbar mot ett fossilfritt samhälle. Ett skyltfönster för vår verksamhet och kommuens mål, säger Johan. 

De svenska energi- och klimatmålen till 2030 och framåt säger bland annat att elproduktionen ska år 2040 vara 100 % förnybar. 

– Vi tycker det här är jätteintressant och väldigt viktigt för ett hållbart samhälle, men inga beslut är tagna än. Vi får avvakta vad Hammarö kommun beslutar, berättar Johan vidare.

Planerna går helt i linje med Hammarö kommuns översiktsplan som anger att kommunen ska arbeta mot ett fossilfritt samhälle.

   En tjänsteskrivelse har nu skickats till ägaren Hammarö kommun där Hammarö Energi vill att kommunen utreder möjligheterna att bygga en solcellspark.    

Kostanden för den 30 000 m2 stora solcellsparken beräknas till mellan 15 och 18 miljoner. En kostnad som kan finansieras med eget kapital, alternativt genom lån eller leasing. Ingen av alternativen skulle belasta kommunens budget.

– Vi är helt självbärande med egen ekonomi, men vi ägs av Hammarö kommun, avslutar Johan.

Johan Modin, vd Hammarö Energi.
Så här kan det komma att se ut om planerna går i lås.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.