Majblomman – ett vårtecken

Text: Kristina Foto: Kristina, Håkan

Nu är det tiden på året då butikernas entréer vimlar av barn med väskor runt halsen som säljer de populära majblommorna. En nyhet för i år är att man kan betala med Swish.

Majblomman är en ideell organisation som grundades av Beda Hallberg 1907. Hennes enkla idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. De femtio första åren gavs stöd och hjälp till barn med tuberkulos. Idag är det barnfattigdom som är majblommans fokus. Barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år.

Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd. Det kan gälla ett par fotbollsskor, avgiften till en fritidsaktivitet eller en jacka. Här på Hammarö är det dock inte många som söker bidrag.
– Vi önskar att det vore fler som sökte. Vi vet ju att det finns behov. Man ska inte skämmas för att söka, alla kan vi drabbas av tillfällig kris. På grund av sjukdom, arbetslöshet, vid en separation eller oväntade stora utgifter, berättar Majblomman Hammarös ordförande Laila Johannesson.

Organisationen hjälper barn under hela året, men det är bra om ansökningarna är dem tillhanda senast 1 maj inför sommaren. Ansökningsblankett finns att ladda ner från majblomman.se.

Ett bidrag från Majblomman påverkar inte andra bidrag.
– Det är en gåva till barnet från Majblomman, och det får inte påverka socialbidrag eller krävas in av Kronofogden till exempel. Då skulle man ta från barn, vilket man inte får, berättar Laila.

Att drottning Silvia köper den första majblomman varje år har blivit en tradition. Men även här har kändisar invigt försäljningen. I år är det Pia Sterner som fått äran. Pia blev bland annat den första kvinnliga tränaren att leda ett svenskt herrlag och blev sedemera förbundskapten för Tyskland. Hon har tillsammans med sin man varit familjehem under 34 år och tagit emot 38 fosterbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.