Majorieteten vill bygga simhall

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Under nästa mandatperiod har Hammarö kommuns politiska majoritet ambitionen att bygga en simhall och ge norra infarten till Skoghall ett ansiktslyft samt möjliggöra ett idrottscentrum på Hammarö. 

Vi möts nästan dagligen av siffror på minskad simkunnighet och försämrad folkhälsa i samhället. Här på Hammarö finns en simhall på Sätterstrand där simskolan har hårt tryck samtidigt som lokalerna i sig är nedgångna.

– Vi har en byggnad som inte håller byggnadstekniskt och en verksamhet som är svår att bedriva. Vi kan hamna i det läget, vilken dag som helst, att Sätterstrands badhus kan behöva stängas. Så illa är det, säger Margareta Ivarsson (C).

– Vi måste möjliggöra för alla kommuninvånare oavsett ålder och vem man är att få lära sig simma. Och en simhall är viktig för folkhälsan. Den kan ju användas av alla oavsett ålder, kön eller eventuella funktionshinder. Det kräver heller inte mycket utrustning. Vi har skyldighet både att ge barnen simundervisning och ta ansvar för kommuninvånarnas hälsa, säger Lillemor Larsson (V).

Sätterstrands simhall kräver inte bara stort underhåll utan har alltså även en begräsning i storlek. Dessutom ligger den placerat ganska otillgängligt för många.

– Vi har en mindre bassäng som man inte kan bedriva simundervisning i enligt läroplanen. Man kan inte göra provtagningar på Sätterstrand till exempel, vilket gör att eleverna då måste åka till en annan kommun, säger Lillemor Larsson (V).

Planen är att den nya simhallen ska placeras vid infarten till Skoghall, där Mörmoskolans högstadium ligger idag.

– Det ska bli något fint man möts av när man åker in till Skoghall. Och lättillgängligt, med nära till skolor och bussar, säger Per Aspengren (S).

Majoriteten tänker sig ett idrottscentra, med bland annat Hammarö Arena, Mörmo IP, ishallen, den nya skateparken, Mörmospåret, hinderbanan mellan HUC och Hammarö Arena, gymnastiksalen på HUC med sin hoppgrop, tennisbanorna och Rackethallen inom området.

– Genom att bygga simhallen blir det som ett idrottscentra, vilket jag tycker är viktigt. Det blir stor möjlighet för både inom- och utomhusidrott inom ett begränsat område, säger Margareta Ivarsson (C).

Bygget av simhallen läggs nu upp i den långsiktiga budgeten, och upplåningen kommer påverkas. Staten har gett kommunerna ökade åtaganden men inte ökat det ekonomiska stödet.
– Vi är medvetna om att vi måste ta ansvar för både lokaler och ekonomi, säger Per Aspengren (S).

– Hur mycket pengar ska man lägga i en gammal fastighet som kräver renovering och underhåll? Var går brytpunkten för när det inte längre är ekonomiskt försvarbart att underhålla och renovera? Det är en stor investering när vi gör det, men det kommer bli i princip underhållsfritt i många år sen. Vi har inte råd att låta bli, säger Lillemor Larsson (V).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lillemor Larsson (V), Margareta Ivarsson (C) och Per Apengren (S).

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.