Målsättningar – Hur når man sina mål och varför måste man ha mål?

Text: MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE

I princip alla utövare har ett mål med sin idrott, det kan vara allt från att gå ner fem kilo till att kvala in till en specifik tävling. Problemet är därför inte att identifiera ett mål utan att sätta rätt typ av mål. 

Men hur gör man det och varför är det viktigt med mål?

Jag är av den uppfattningen att vet du inte vart du ska är det svårt att nå dit man vill. Många som tränar bara för att det är kul (och det ska man ju givetvis göra oxå) får inga större resultat eller utveckling i sin träning. En generell regel är att ett mål ska vara SMART. 

S står för specifikt, vilket innebär att målet ska vara tydligt och väldefinierat; ”Jag ska ha ridit fyra felfria 1,10 innan inomhussäsongen börjar”.
M står för mätbart, vilket betyder att målet ska kunna mätas och jämföras med tidigare prestationer. 

A innebär att målet ska vara accepterat av dig och din omgivning. Accepterar inte omgivningen ditt mål kan det innebära att ditt team sätter mer eller mindre press på dig än vad du klarar av.
R står för att målet ska vara realistiskt, det innebär att det ska vara uppnåeligt men inte utan ansträngning – det är viktigt att målet varken är för lätt eller för svårt. 
T står för att målet ska vara tidsbestämt, ett mål måste alltid ha en deadline. Deadlinen skapar fokus och en helt annan mental beredskap hos dig. Ett tips är att ange ett exakt datum då ditt mål senast ska vara uppnått.

Om ditt mål handlar om träning eller idrott kan det vara bra att ta hjälp av en personlig tränare som kan hjälpa till att stapla upp dessa mål och delmål på vägen. 

Målinriktade människor mår bättre. De är gladare, friskare och mera positiva. Det blir du också när du vet vad du vill och har något konkret att sträva efter – och inte minst när du börjar förverkliga dina mål.

Till sist – att nå mål, oavsett hur stora eller små de är, stärker alltid självförtroendet. Det kan inte sägas för många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.