Mångbottnad multibegåvning – vi träffar Lovisa Werselius

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA, HÅKAN

Vi på HammaröNytt tycker det är roligt att skriva om personer som sticker ut på ett eller annat sätt, som vågar gå sin egen väg. Lovisa Werselius är just en sådan person som under vår intervju visar sig vara så mycket mer än bara en ung tjej med intresse för amerikansk fotboll.

Denna sommardag bjuder på värme och solsken när vi träffar Lovisa. Hon kommer direkt från jobbet som ledare på konfirmationslägret där hon sommarjobbar. Att hon strax innan varit i full gång märks inte när vi ses, hon riktigt sprudlar av energi. Med sig har hon hjälm, tröja och skydd som hon använder när hon spelar och tränar amerikansk fotboll. Det är en tuff sport där man föreställer sig stora muskulösa män. Inte en liten späd tjej, som Lovisa är. Även om hon inte är stor så är hon vältränad. Hon har spelat basket sedan hon var tio år. 

Hennes fascination för tuffare sporter har gjort att hon sneglat mot amerikansk fotboll.

– Jag blev inbjuden att vara med på en provträning och sen var jag fast. Det var så himla roligt! Och tjejerna var så välkomnande, de tog emot mig med öppna armar, berättar Lovisa.

Trots att Lovisa inte spelat så länge märks det att hon hittat en idrott som passar henne perfekt. Glädjen lyser om henne när hon rabblar termer och taktik som för den oinsatta låter som rena rama grekiskan. Att hon bara spelat sedan feb-ruari kan man inte tro. Hon spelar defensive back corner och wide receiver för Carlstad Crusaders i Superserien.    

   Numret på tröjan fick hon välja själv och hon tog nummer fyra, samma som hon har i basket.

– Tuffheten i amerikansk fotboll gör att man får utlopp för sina känslor. Jag gillar att fånga bollen och springa fort, och har bra bollkontroll om jag får säga det själv, ler Lovisa. Och man får en riktig adrenalinkick av att spela, fortsätter hon.

Tyvärr är inte sporten så stor i Sverige än, och det är bara fyra lag i toppserien. Matcherna blir desto tuffare, lagen lär sig motståndarnas taktik och spelsätt när de är så få. Lagets ena coach är Christian Forsman som även tränar damlandslaget och det bådar för träningar med hög kvalitet och stort fokus.

Basket och amerikansk fotboll går utmärkt att kombinera då sporterna går in i varandra säsongsvis, vilket passar Lovisa perfekt.

Fokuset och den målinriktade träningen gav resultat snabbt. Lördag sjätte juli spelade Carlstad Crusaders final mot Örebro Black Knights om vilka som skulle ta hem den åtråvärda SM-titeln. Och spelet gick Carlstad Crusaders väg som slog de svarta riddarna från Örebro med 14-8. Lovisa kan med andra ord titulera sig svensk mästare i amerikansk fotboll innan hon fyllt 18.

Livet behöver kontraster för att kunna levas fullt ut. Det är Lovisa ett levande bevis för. Hon är aktiv i svenska kyrkan, idrottar mycket och lägger stor energi på skolan. Matematik är favoritämnet och hon är medlem i matematiksällskapet, Svenska Fysikersamfundet och Astronomisk Ungdom. Hon har nyligen tagit över rollen som ordförande i astronomiföreningen Helios. Det här är intressen som gjort att hon fått delta på en hel del aktiviteter som inte många i hennes ålder ens varit i närheten av. Nämnas kan att hon förra året var på Rymdforskarskolan i Kiruna och hon har deltagit i Mathematics Meet Industry-Day både 2017 och 2018. Det är en dag på KAU där matematiker och ingenjörer träffas för att samarbeta med att lösa problem inom industrin.

Tidigare i våras deltog Lovisa i Wallenbergs fysikvecka där hon var inbjuden som en av fem VIP-tjejer. Som om detta inte vore nog ska hon även åka på lägret Forskarmöten på västkusten, samt göra en resa anordnad av Astronomisk Ungdom till CERN, världens största partikelfysiklaboratorium i Schweiz. 

Livet ska, som sagt, innehålla kontraster. Det är något Lovisa är ett levande bevis på. Hon har varit med i kulturskolan under flera år där hon spelar trumpet och är med och sjunger i vokalensemblen. Trumpetspelandet gör att hon får vara med i olika musikföreställningar.

– Jag spelar inte i någon fast orkester utan hoppar in i lite olika konstellationer där det behövs trumpetare, berättar Lovisa.

   Lovisa var en av elva elever som deltog i kommunens projekt Mosaik som åkte till Frankrike i maj. Mosaik är ett samarbete Hammarö har med skolor i Spanien, Tyskland och Frankrike. Projektet hålls vartannat år och kommer till Hammarö 2021 då elever från de andra ländernas värdskolor kommer hit. Lägg till yoga, pluggande, bokläsande och umgänge med familj och vänner så fyller hon upp dygnets timmar med råge.

Till hösten börjar hon sitt tredje år på gymnasiet där hon läser teknikvetenskap.

– Jag hade två drömjobb jag ville plugga till när jag valde inriktning. Det ena var professor i matematik och det andra var rymdingenjör. Rymden och allt som finns därute har alltid varit ett stort intresse hos mig, berättar Lovisa. Men nu funderar jag faktiskt på att ta ett sabbatsår och åka till USA och gå på college. Konstigt nog är inte amerikansk fotboll stort nog på damsidan i USA så det finns inte med på college. Så jag får väl välja basketen i så fall, fortsätter hon. 

Vad Lovisa än väljer eller tar sig för här i livet kommer vi säkert att få höra mer om henne framöver. Om det sedan blir som forskare, matematiker, rymdexpert eller proffs i basket eller amerikansk fotboll återstår att se. 

 

 

Findus, en av familjens två katter, dotter till den andra. Findus blev namnet även om det är flicka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.