Bryt ihop och kom igen!

Alla hamnar vi i svåra situationer och kriser ibland. Vad är det som gör att somliga bryter ihop medan andra nästan oberörda går vidare?

Det avgörande är inte vad som händer, utan hur vi väljer att handskas med det som har hänt.

Vad är då en kris? Det kan vara allt från att man förlorar jobbet, förlorar någon närstående eller ens partner vill skilja sig. Alla har vi vår egen referensram på vad en kris är.

Jag är av den uppfattningen att det är viktigt att få bryta ihop, få komma ner på det djupaste för att sedan komma upp på andra sidan med mer kraft, erfarenhet, insikter och kanske ha lärt sig ett och annat om sig själv.

Jag tror inte det är nyttigt i längden att bita ihop och fortsätta som om inget har hänt. Det blir som att stoppa huvudet i sanden och tänka ”Ser jag eller upplever jag inte problemet, krisen eller vad man nu tampas med så försvinner det”. Men det gör tyvärr inte det, det kommer bara att slå tillbaka, hårdare, vid ett annat tillfälle.

Våga vara ledsen, våga vara uppgiven och berätta för dina närmaste eller nån du litar på hur du mår och sök hjälp i tid. Få hjälp att sortera alla tankar och känslor som ibland kan kännas som ett plockepinnspel, man vet inte i vilken pinne man ska dra i för då kanske allt rasar.

Men det är kanske just det som behövs, att det rasar… för ett tag. För att sedan få något som blir mycket bättre än det man befinner sig i.

Från ett idrottsperspektiv så är det inte konstigt att det finns mentala coacher som kan hjälpa en atlet framåt i svackor. Det kan vara en skada som uppstår, en familjekris eller bara hjärnspöken som behöver redas ut för att kunna fortsätta att prestera.

Hur man väljer att hantera en kris tror jag beror lite på hur man är som person. Är man inte mentalt stark från början och jobbar med sin mentala hälsa aktivt så tror jag att det slår hårdare än mot den som faktiskt jobbar med sig själv.

Så hur jobbar man på sin mentala hälsa? Man kan till exempel ta hjälp från en livscoach, gå i terapi, prata med nära vänner och gå på inspirerande föreläsningar.

I mitt yrke som personlig tränare arbetar jag mycket med det mentala med mina klienter. Det är oftast där som man når framgång om man lyckas skapa en bra, ärlig och långsiktig relation tillsammans.

Jag har sett många klienter lyckats med sina mål bara genom att våga vara ärlig som sig själva och andra. Det är som om något lossnar i kroppen, stressen, oron och tankarna. Kroppen börjar jobba med dig istället för emot dig.

Med det sagt så våga bryta ihop. Ingen kommer ihåg en fegis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.