Med hösten börjar allvaret igen

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Jag är uppriktigt förbannad nu på all den skadegörelse som skett i kommunen under sommaren. Flera skolor har blivit vandaliserade.

Det är till exempel klotter och sönderslagna fönsterrutor vilket kostar väldigt mycket att fixa. Pengar som ska tas ur den kommunala plånboken och som kunde gått till något betydligt bättre. Här på Hammarö har det annars varit ganska lugnt under sommaren. Småbrott som cykelstölder och snatterier ligger ungefär på samma nivå som vanligt. Däremot har antalet parkeringsskador ökat markant. Tyvärr så struntar många i att ge sig tillkänna vilket medför stora kostnader för den drabbade. Ett tips kan vara att fotografera eller skriva upp registreringsnumren på bilarna intill om det är trångt.

Det har kommit in klagomål om mopedburna ungdomar. De kör i hög hastighet på gångvägar, till och med på nätterna i bostadsområden där det ska vara lugnt nattetid. Jag undrar var föräldrarna tagit vägen? Ta ert föräldraansvar och håll koll på vad era ungdomar gör. Visste du att som förälder kan man få böter för tillåtande av olovlig körning? Och föräldraansvaret gäller ju inte bara moppeåkande utan även vid skadegörelse och annat ofog som ungarna sysslar med. Här får jag samtidigt tala om att det är mycket droger i omlopp i Karlstad-Hammarö området. Så, som sagt, håll lite koll på era ungdomar.

I somras blev det stora rubriker i dagstidningarna om ett påstått mord på Skoghall. Detta var dock inget mord utan kvinnas död berodde på andra orsaker. Kan vara bra att få det klargjort en gång för alla.

Jag tjatar alltid om att ni ska ha uppsikt på era båtar och motorer. Ännu har ingen stöld skett här på Hammarö, och det kan vi nog till stor del tacka Båtsamverkan för. Men även om det har varit lugnt så här långt ska varje båtägare hålla extra koll nu när hösten närmar sig. Med mindre folk i hamnarna är det lättare för tjuvar att slå till. 

   Jag vill be dig som köpare av begagnade prylar vara extra noga med att kolla upp säljaren och varan du ska köpa. Ska du köpa en begagnad båt kan du leta reda på båtens registreringsnummer. Det brukar sitta en liten plåt med båtens nummer i aktern på båten. Ta kontakt med larmtjänst eller polisen och kolla om den är anmäld stulen. Detsamma gäller för båtmotorer. 

   Innan jag slutar vill jag göra dig uppmärksam på att det inte är tillåtet att använda mobilen när man kör bil eller moped. Det är inte lämpligt när man cyklar  eller rider heller. Dagligen ser jag folk som struntar i detta vilket är beklämmande.

Nu går vi mot höst och det innebär jakttider för mig. Första bockjakten är gjord men där fick jag ingen jaktlycka. Hoppas på bättre tur nästa gång.

Be careful out there!

 

Lennart   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.