Med jordiga fingrar

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Det är en livskraftig förening som HammaröNytt hälsar på den här sensommardagen.

Vi har tagit oss ut till Djupsundets Koloniodlarförening på Skoghall. Här har föreningen funnits sen 1983, till en början i samverkan med Hemträdgårdsföreningen. Femton år senare, 1998, blev föreningen vad den är idag. Nu saknas dock klubbhuset som brann ner sommaren 2016. Detta ersattes med kommunens hjälp av en brandsäker och inbrottssäker container.

Läget för denna typ av verksamhet är perfekt. Framsidan vätter mot brukshundsklubbens ytor och baksidan mot en skog som sedan övergår till älvstrand. Lugnet är påfallande och skogens inramning ger en känsla av att befinna sig i en stor och lummig gryta. Eva Andersson som är ordförande i föreningen visar oss runt. Alla kolonilotter är personligt inredda och växterna vittnar om personliga favoriter. Vi kan dock se på vår rundvandring att majs, tomater och squash odlas flitigt. Och det finns även någon som vågat sig på att odla vindruvor.

– Alla har sina egna favoriter, berättar Eva. Och våra medlemmar som har rötter i andra länder visar spännande växter och andra sätt att odla och plantera på, fortsätter hon.

– Du behöver inte ha gröna fingrar. Många av de som skaffar sig en lott kan inte mycket om hur det är att odla när de börjar. Men vi lär oss av varandra och av våra misstag, berättar Eva vidare. Våra medlemmar är allt från barnfamiljer till pensionärer som flyttat från hus till lägenhet, och nästan 15 % är nysvenskar vilket är väldigt roligt, fortsätter Eva.

Ytan föreningen har till sitt förfogande är 8 000 kvadratmeter stor och har cirka 70 lotter om vardera 100 kvadratmeter. Några lotter finns lediga för de som vill prova på att odla sina egna grönsaker och blommor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.