Med musiken i blodet

Text: ANNIKA Foto: CHRISTINE, KRISTINA

Vi träffade Peter Kronlöw, lärare på Kulturskolan och numera före detta körledare för Hammarö Kammarkör. Efter 25 år som körens ledare har han nu valt att lämna dirigentpinnen vidare.

Det föddes en grabb i Linköping där någon gång i början av sextiotalet. Han fick namnet Peter och gladde sin omgivning med att sjunga mest hela dagarna. Nu var kanske inte det så konstigt, Peter föddes in i en familj där musiken fanns naturligt. Peters morfar var spelman och hans mamma och hennes syskon sjöng och spelade instrument. Vid födelsedagar och andra familjesammankomster musicerades det alltid.
– Vi sjöng sånger, schlagers och skillingtryck tillsammans hela familjen från det att jag var riktigt liten, berättar Peter.

Intresset för körsång startade när han som åttaåring sattes i kyrkans gosskör av sin mamma. I kören var Peter sopran fram tills han kom in i målbrottet. Istället för att sluta sjunga bytte han till en ungdomskör där nya röstläget gick hem och sen har körsången hängt kvar.

För tjugofem år sedan tog han över som ledare för Hammarö Kammarkör. Det började med ett halvårsvikariat som sedan blev ett fast uppdrag. Kören fick en mycket meriterad ledare i Peter som har en mycket gedigen musikutbildning. Många år av studier på diverse skolor runt om i landet har gjort honom till musiklärare i främst sång och gitarr. Han har även hunnit med att utbilda sig till solist och gör idag många soloframträdanden som baryton. Ett av de populäraste framträdandena Peter gör är när han sjunger ”O, helga natt” under Hammarö Kammarkörs årliga ”Sång i juletid” i Hammarö kyrka. Detta är ett uppdrag han hoppas få fortsätta med även när han har slutat som körens ledare.
– Ja, jag hoppas de vill ha med mig som gästsolist, säger Peter leende.

Tjugofem år är en lång tid och mycket har Peter och kören fått vara med om under de här åren. De har uppträtt med kända artister och gjort bejublade konserter både här i Sverige och utomlands. Peter har med sin musikaliska konstnärliga ådra gjort många fantastiska arrangemang med kören. Med sitt kunnande som sångpedagog har han lyft många av sångarna till höjder de nog aldrig kunnat drömma om.
Att vara körledare kräver mycket ideell kraft, kreativitet och planering. Det gäller att forska och lyssna på mycket musik för att hitta egen input i musiken. Ofta ligger planeringen för en konsert ett helt år innan uppträdandet. Att dessutom ha en lärartjänst på heltid gör att tiden inte riktigt räcker till.
– Även om man håller på med det man tycker är roligast i livet kommer den där dagen när man känner sig mätt, säger Peter. Dessutom har jag ett annat projekt inom skolan på gång som kommer kräva mycket av mig framöver. Det är med andra ord dags att sluta nu.

Programbladet för sista konserten med Hammarö Kammarkör för Peter Kronlöw.

Här ser ni några av musikerna innan konserten startade.

 

En av körens medlemmar hälsade besökarna välkomna till denna stund med sånger i juletid.

Peter och kören i full aktion. Det lät väldigt bra.

Taktfast när Peter styr kören.

Varmt och stämningsfullt i Hammarö Kyrka denna decemberkväll.

Här ser ni Peter i den sal där han ofta undervisar många av sina elever i gitarrspel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.