Med språket som fokus

 Ella Ekenberg, Axel Parsberg, lärarinnan Francine Vestberg, Marcus Bratt och Edit Stefansson som anordnade språkcaféet den 26 september.

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Idag när vi rör oss över landsgränserna med endast ett klick på musen har behovet av att vara flerspråkig ökat.

På initiativ av Europarådet i Strasbourg startade den 26 september 2001 firandet av Språkdagen över hela Europa. Sen dess firas detta årligen och vänder sig till alla 800 miljoner européer som ingår i Europarådets 47 länder. Målet är att öka medvetenheten om Europas språkliga mångfald. 

Niondeklassarna på Mörmoskolan som läser franska tog vara på detta och bjöd in övriga elever i högstadiet på språkcafé. Tidigt denna morgon började gänget förbereda fikat i hemkunskapssalen. Här fixades det baguetter, croissanter, Fattiga riddare, crêpes med mera som sedan togs till cafeterian där språkcaféet hölls. Och förutom gott fika fick besökarna möjlighet att lära sig några fraser och ord franska av de fransktalande eleverna. Att det var ett populärt initiativ märktes. Fikat tog slut fortare än blixten hinner slå ner.

Det är endast fyra niondeklassare som  läser franska på Mörmoskolan.

– De flesta har valt spanska som sitt andra språk efter engelskan. De som läser tyska är några fler elever än vad franskan har, men det viktigaste är väl att man läser språk över huvud taget, säger Ella Ekenberg.

Nu ska klassen vara med i en tävling som är kopplad till Språkdagen.

– Vi ska göra en liten film där vi mimar och som ska handla om Frankrike. Går det riktigt bra kanske vi vinner resan som går till just Frankrike, berättar Axel Parsberg.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.